LEHTIKUVA

Hallitusohjelmassa on runsaasti eläinten hyvinvointiasioita, mutta tuotantoeläimet on jälleen unohdettu, järjestöt moittivat.

Alkanut hallituskausi on eläinsuojelullisesti tärkeä, sillä se saattaa loppuun edelliseltä hallitukselta kesken jääneen eläinsuojelulain uudistuksen.

Maanantaina julkistettu hallitusohjelma tuo selkeitä parannuksia lemmikkieläinten olosuhteisiin ja kohteluun, mutta jättää tuotantoeläimiä koskevat, merkittävät parannukset käytännössä tekemättä, huomauttaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

– Odotuksemme olivat korkealla, sillä eduskuntavaaleissa eläinmyönteisimmät puolueet saavuttivat vaalivoiton. Valitettavasti tälläkin kertaa tuotantoeläimille jää uhrin osa, ja kaikki merkittävät parannukset jätetään tekemättä, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

”Odotamme eläinsuojelumyönteisiltä puolueilta vahvaa vaikuttamista.”

Kaikkien kipeimmin parannusta kaipaavat epäkohdat jäävät Pullin mukaan korkeintaan selvitysten tasolle.

Myös Animalia moittii konkreettisten tekojen tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamiseksi jäävän vähäisiksi.

ILMOITUS

– Hallitusohjelmaan on esimerkiksi kirjattu, että porsitushäkeistä ja porsaiden kastraatiosta luopumista selvitetään. Nämä ovat kuitenkin epämääräisiä kirjauksia eivätkä sido hallitusta mihinkään, sanoo Animalian puheenjohtaja Erja Laakkonen.

– Valitettavaa on myös se, että turkistarhauksen alasajosta tai sen rajoittamisesta ei ole mainintaa lainkaan, vaikka muualla Euroopassa edistystä tapahtuu, Laakkonen jatkaa.

Edistystäkin tapahtuu

Eläinten hyvinvoinnista on hallitusohjelmassa useita kirjauksia, Animalia kiittää. Edellisessä hallitusohjelmassa eläimiä ei mainittu lainkaan.

– Uusi hallitus haluaa parantaa lemmikkieläinten kohtelua ja on kirjannut ohjelmaansa tärkeitä parannuksia. Näitä ovat muun muassa kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti, jotka on koirille jo luvattu, sekä eläinten verkkokaupan sääntely. Lisäksi eläinlääkäreille säädetään ilmoitusvelvollisuus perinnöllisten vikojen vuoksi eläimille tehdyistä toimenpiteistä, sanoo SEY:n Kati Pulli.

Muita järjestöjen positiivisiksi listaamia asioita ovat eläinsuojeluasiamiehen viran perustaminen uudelleen, eläinsuojeluvalvonnan parantaminen ja eläinkokeita korvaavien menetelmien käyttöönoton lisärahoitus.

Hallitusohjelman ilmastoystävällisen ruokapolitiikan keinovalikoimaan kuuluu muun muassa kasviperäisten tuotteiden osuuden lisääminen julkisissa hankinnoissa ja ruokapalveluissa.

– Odotamme eläinsuojelumyönteisiltä puolueilta vahvaa vaikuttamista sen puolesta, että eläinten hyvinvointi paranee tämän kauden aikana monin tavoin myös hallitusohjelmaan kirjaamattomien asioiden suhteen, Pulli sanoo.

Ainakin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja kansanedustaja Mai Kivelä ovat ilmaisseet pettyneensä hallitusohjelman eläinten suojelua koskeviin kirjauksiin.

Animalian mukaan hallitusohjelman kirjaukset osoittavat, että eläinten oikeudet toteutuvat Suomessa yhä sitä heikommin, mitä suuremmista ja ihmisten arjelle vieraammista eläinryhmistä on kysymys.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!