All Over Press/Jarno Kuusinen

Hallitusohjelma sisältää monia kaivosteollisuudelle epämiellyttäviä kokonaisuuksia.

Kaivosten verotusta korotetaan merkittävästi, sillä tuleva hallitus nostaa kaivosten sähköveron kolminkertaiseksi. Tämä vaikeuttaa suuresti kaivosten oman hiilijalanjäljen pienentämistä.

– Kustannusnousun mittakaava on sama kuin jos metsäsektorille määrättäisiin noin 500 miljoonan euron lisäkustannukset, Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa.

Ohjelmaan on kirjattu myös uusi kaivosvero, mutta sen perusteet ovat Suomelan mukaan epämääräiset.

– On suuri vaara, että ulkomailta tuotujen kaivostuotteiden osuus kasvaa. Kaivosvero tukee välillisesti ulkomailla tapahtuvaa kaivostoimintaa suomalaisten työpaikkojen kustannuksella.

Lisäksi hallitusohjelmaan on kirjattu kaivoslakiin lukuisia muutoksia, jotka heikentävät Suomelan mukaan kaivostoiminnan edellytyksiä.

ILMOITUS

– Samaan aikaan on valmisteilla työ- ja elinkeinoministeriön tilaama puolueeton tutkimustyö kaivoslain muutostarpeista. Tältä osin hallitusohjelma heijastaakin vain yksipuolisia poliittisia linjauksia.

Akkuklusteri vastatuulessa

Hallitusohjelma sisältää lukuisia toimia, joilla ilmastonmuutosta pyritään torjumaan.

Suomelan mukaan on käsittämätöntä, ettei kotimaassa tuotettujen metallien ja mineraalien merkitystä kansantalouden arvoketjuissa ja erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa kuitenkaan oteta huomioon.

– Akkuklusterin syntymisen edellytyksiä pitäisi parantaa eikä heikentää.

Juttua muokattu klo 16.55: Poistettu viimeinen kappale.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!