Helle hellii Suomea ja kevät on kääntymässä kesäksi. Vasemmistoliiton koko eduskuntaryhmä, ryhmäkanslian asiantunteva henkilökunta ja joukko muita puolueemme asiantuntijoita vetäytyivät kolme viikkoa sitten Säätytalolle neuvottelemaan seuraavan nelivuotiskauden hallitusohjelmasta yhdessä SDP:n, keskustan, vihreiden ja RKP:n kanssa.

Viime eduskuntakauden kuuma peruna, sote-uudistus, on jälleen ollut neuvottelupöydässä, ja se on itseoikeutetusti kerännyt ympärilleen joukon kiinnostuneita kommentoijia. Parin viikon neuvotteluiden jälkeen valtioneuvoston kanslia julkaisi pääpiirteissään sote-neuvottelutuloksen.

Maakuntamalliin päätyminen yllätti ainakin kokoomuslaiset kommentoijat ja sosiaalisessa mediassa ratkaisua ehdittiin pitää keskustan voittona. Tosiasiassa vasemmistoliitto kannatti maakuntien varaan perustuvaa mallia jo viime vaalikaudella. Sen sijaan viime kauden sote-pakettiin siamilaisen kaksosen tavoin liitetty markkinamalli ei käynyt meille.

Laaja valinnanvapaus olisi avannut sote-palvelut entistä vapaammin markkinoille, ja uhkana olisi ollut palveluiden saatavuuden heikkeneminen erityisesti syrjäseuduilla sekä kustannusten hillitsemätön kasvu.

Nyt Säätytalolla sovittu sote-ratkaisu ei sisällä palveluiden markkinallistamisen uhkaa, vaan maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Vasemmistoliitto näkee, että maakuntien verotusoikeus takaisi maakunnille aidon talouspoliittisen päätäntävallan, eikä syntyisi painetta asiakasmaksujen korotuksille sote-kustannusten kattamiseksi. Säätytalolla tehdyn päätöksen mukaan verotusoikeutta maakunnille selvitetään parlamentaarisesti.

ILMOITUS

Tätä kirjoittaessa valkoinen savu ei vielä ole noussut Säätytalon piipusta. Viiden puolueen kesken on monenlaista yhteen sovitettavaa ja neuvoteltavaa riittää. Tällä hallituskokoonpanolla meillä on kuitenkin aidosti mahdollisuus muuttaa Suomen suunta parempaan!


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.