Lehtikuva/Vesa Moilanen

Naisten kolmen kärki: Silvia Modig, Merja Kyllönen ja Hanna Sarkkinen, sai yli 80 prosenttia Vasemmistoliiton äänistä.

– Naiset ylipäänsä keräsivät meidän listalta merkittävän osan eli yli 100 000 ääntä. Aluenäkökulmastakin naisia on kärjessä monella alueella, sanoo Vasemmistoliiton naispoliittinen asiantuntija Silla Kakkola.

Koko puolueen äänipotti oli 126 063 ääntä.

– Naisten merkittävässä esiinnousussa näkyy se pitkäjänteinen työ, jota Vasemmistonaisissa on naisten tukemiseksi tehty, Kakkola sanoo.

Näissä vaaleissa meidän näkyvimmät ehdokkaat olivat naisia ja sen näkee tuloksesta.

Mistä tulos mielestäsi kertoo?

– Modig oli ehdokas, joka keräsi kannatusta läpi Suomen. Sikäli hän oli ehdokkaana huippuluokkaa.

– Toisaalta meiltä puuttui listalta valtakunnallisesti tunnettu miesehdokas, se näkyy selkeästi. Ja toisaalta, jokainen meidän ehdokas keräsi ihan hyvän äänimäärän.

ILMOITUS

Kakkola huomauttaa, että myös edellisissä eurovaaleissa parin ehdokkaan kärki (Merja Kyllönen ja Li Andersson) korjasi suurimman osan vasemmiston äänistä.

Pitääkö olla huolissaan miehistä?

Kakkola muistuttaa, kuinka 2007 eduskuntavaalien jälkeen oltiin huolissaan siitä, että Vasemmiston eduskuntaryhmä oli niin miespainotteinen.

– Polarisoituminen suuntaan tai toiseen on tietenkin asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. En silti olisi huolissani, hän sanoo.

– Näissä vaaleissa meidän näkyvimmät ehdokkaat nyt olivat naisia ja sen näkee tuloksesta. Kyllä meillä silti on eduskuntaryhmässä myös hyvin menestyneitä miehiä.

Kakkola näkee vaalituloksissa myös sukupolven vaihdosta.

– Kun olen seurannut ehdokkaiden kampanjointia, sieltä nousi ilahduttavia asioita eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Janne Parkkila Itä-Suomessa, Matleena Käppi Keski-Suomessa ja Helsingissä Mia Haglund, joka keräsi yli 5 000 ääntä. Tulevaisuutta ajatellen tosi hyviä merkkejä.

Kaikista Suomen europarlamenttivaalien ehdokkaista naisia oli 39 ja miehiä 61 prosenttia. Valituista 13 europarlamentaarikosta naisia on seitsemän ja miehiä kuusi.

Koko parlamentin kokoonpano ei ole vielä selvillä. Edellisessä, vuonna 2014 valitussa parlamentissa naismeppejä istui 37 prosenttia.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!