Lehtikuva/Vesa Moilanen

Jäsenäänestys järjestetään sen jälkeen kun vasemmistoliiton puoluehallitus on tehnyt esityksen hallitukseen osallistumisesta.

Vasemmistoliiton jäsenet pääsevät päättämään puolueen osallistumisesta hallitukseen. Kuten puoluevaltuusto viime vuoden marraskuussa päätti, järjestetään mahdollinen jäsenäänestys sähköisenä kahden vuorokauden aikana.

Koko äänestyksen toteutuminen on vielä muutaman mutkan takana. Ensin hallitusneuvotteluissa pitää päästä sopuun hallitusohjelmasta. Neuvotteluja vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi perjantaiaamuna, että ohjelman osalta neuvottelut on määrä saada päätökseen perjantaina. Rinteen mukaan tiedottaminen ohjelman sisällöstä menee ensi viikolle.

Tämän jälkeen kokoontuu vasemmistoliiton puoluehallitus, jonka kokous voidaan järjestää tarpeen vaatiessa myös sähköisesti. Puoluehallituksen tulee tehdä esitys hallitukseen osallistumisesta.

Kun hallitusohjelma on julkaistu ja puoluehallitus tehnyt esityksen, voidaan jäsenäänestys aloittaa. Ohjelman lisäksi vasemmistoliitto tulee tarjoamaan jäsenille tiivistelmän ja puolueen näkökulmasta tärkeimmät asiat. Luvassa on myös video, jossa ohjelman pääkohdat esitellään.

Jäsenäänestyksen tulos tullaan julkaisemaan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa, joka tekee lopullisen päätöksen hallitukseen osallistumisesta.

ILMOITUS

Päivämäärät jäsenäänestyksen osalta ovat luonnollisesti vielä auki, koska hallitusneuvottelut ovat vielä kesken.

Saksassa demarit kysyivät jäseniltään

Jäsenäänestyksen järjestämisestä päätettiin viime vuoden marraskuussa, mutta sen taustalla oli jo puoluekokouksessa tehty linjaus jäsenäänestyksien lisäämisestä ja jäsendemokratian syventämisestä. Aloite jäsenäänestyksen järjestämisestä tuli Pohjois-Pohjanmaan vasemmiston puheenjohtajalta Olli Kohoselta, joka huomautti tehneensä aloitteen yksittäisenä jäsenenä.

– Meillä päätöksiä ei tee pieni tilataksiin mahtuva eliitti, vaan jäsenet ovat mukana päättämässä puolueen kaikista tärkeimmistä asioista, joihin hallitukseen osallistuminen eittämättä kuuluu, puolueen puheenjohtaja Li Andersson linjasi puoluevaltuuston päätöksen jälkeen.

Vasemmistoliitto järjesti neuvoa-antavan jäsenäänestyksen puolueen puheenjohtajasta vuonna 2016.

Saksassa puolestaan sosiaalidemokraatit järjestivät jäsenäänestyksen hallitukseen osallistumisesta viime parlamenttivaalien jälkeen.