Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kokoomus vastusti peruskoulu-uudistusta ja nyt se vastustaa oppivelvollisuuden pidentämistä.

Pelkkä peruskoulu ei enää riitä suomalaisessa yhteiskunnassa, tiivistää vasemmistoliiton kansanedustaja, ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki syyn oppivelvollisuuden pidentämiselle. Peruskoulun jälkeen liian moni nuori syrjäytyy Arhinmäen mukaan.

– Jokaisen nuoren pitää suorittaa vähintään toinen aste, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

Arhinmäki muistuttaa kirjoituksessaan, että hänen ensimmäisiä isoja linjauksiaan puheenjohtajana oli oppivelvollisuuden pidentämisen ajaminen. Arhinmäki valittiin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuonna 2009.

– Silloin siitä muut eivät vielä innostuneet, mutta jonkun pitää aina aloittaa työ positiivisten reformien eteen.

Arhinmäki vertaa oppivelvollisuuden pidentämistä peruskoulu-uudistukseen. Peruskoulu on ollut suomalaisen yhteiskunnan ehkäpä merkittävin yksittäinen tasa-arvoa edistävä rakenne, hän kirjoittaa.

ILMOITUS

– Se lähti siitä tärkeästä periaatteellisesta ajatuksesta, että jokaisella lapsella ja nuorella on riippumatta taustastaan oikeus yhtenäiseen ja yhtäläiseen opetukseen. Koulutuksen ei pidä jakaa ja erottaa vaan yhdistää.

Peruskoulu-uudistusta ja nyt tehtävää oppivelvollisuuden pidentämistä yhdistää ainakin yksi asia.

– Ja aivan kuten aikoinaan peruskoulu-uudistusta, kokoomus näyttää vastustavan myös tätä tasa-arvoa ja heikompien asemaa vahvistavaa uudistusta raivokkaasti, Arhinmäki muistuttaa.

Yle kertoi torstaina, että Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa on sovittu oppivelvollisuuden pidentämisestä. Hallitusneuvotteluja vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vahvisti asian perjantaiaamuna.