Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kokoomus vastusti peruskoulu-uudistusta ja nyt se vastustaa oppivelvollisuuden pidentämistä.

Pelkkä peruskoulu ei enää riitä suomalaisessa yhteiskunnassa, tiivistää vasemmistoliiton kansanedustaja, ex-puheenjohtaja Paavo Arhinmäki syyn oppivelvollisuuden pidentämiselle. Peruskoulun jälkeen liian moni nuori syrjäytyy Arhinmäen mukaan.

– Jokaisen nuoren pitää suorittaa vähintään toinen aste, Arhinmäki kirjoittaa Facebookissa.

Arhinmäki muistuttaa kirjoituksessaan, että hänen ensimmäisiä isoja linjauksiaan puheenjohtajana oli oppivelvollisuuden pidentämisen ajaminen. Arhinmäki valittiin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi vuonna 2009.

– Silloin siitä muut eivät vielä innostuneet, mutta jonkun pitää aina aloittaa työ positiivisten reformien eteen.

Arhinmäki vertaa oppivelvollisuuden pidentämistä peruskoulu-uudistukseen. Peruskoulu on ollut suomalaisen yhteiskunnan ehkäpä merkittävin yksittäinen tasa-arvoa edistävä rakenne, hän kirjoittaa.

ILMOITUS

– Se lähti siitä tärkeästä periaatteellisesta ajatuksesta, että jokaisella lapsella ja nuorella on riippumatta taustastaan oikeus yhtenäiseen ja yhtäläiseen opetukseen. Koulutuksen ei pidä jakaa ja erottaa vaan yhdistää.

Peruskoulu-uudistusta ja nyt tehtävää oppivelvollisuuden pidentämistä yhdistää ainakin yksi asia.

– Ja aivan kuten aikoinaan peruskoulu-uudistusta, kokoomus näyttää vastustavan myös tätä tasa-arvoa ja heikompien asemaa vahvistavaa uudistusta raivokkaasti, Arhinmäki muistuttaa.

Yle kertoi torstaina, että Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa on sovittu oppivelvollisuuden pidentämisestä. Hallitusneuvotteluja vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vahvisti asian perjantaiaamuna.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!