Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ylivertaisten resurssien HJK:n alkukausi on ollut mollivoittoinen.

HJK:lle mainetta ja mestaruuksia monessa roolissa kahminut päävalmentaja Mika Lehkosuo sai lähteä toukokuun lopussa uusien haasteiden pariin. Pelaajana Mestareiden liigan ja valmentajana Eurooppaliigan lohkovaihteen kokenut ”Bana” ei varmasti yllättynyt lähtöpasseista. Pesti kesti viisi vuotta, ja se on ammattivalmentajien maailmassa jo pieni ikuisuus. Vuodesta 2006 yhtäjaksoisesti Veikkausliigassa valmentanut Lehkosuo ehkä huokaiseekin helpotuksesta, koska hän on ainakin hetkellisesti vapaa päävalmentajan painekattilasta.

Sinällään yksittäinen ottelu kuten FC Lahdelle vieraissa kärsitty 0–3-tappio ei sinetöinyt Lehkosuon pestiä, koska HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti oli jo pidempään neuvotellut RoPS-luotsi Toni Koskelan siirrosta Helsinkiin rovaniemeläisten johtoportaan kanssa. Koskelalta itseltään kysyttiin koko asiasta tosin vasta viime viikon maanantaina.

Varsinkin Suomeen poikkeuksellisella tavalla Koskelan siirrossa liikuteltiin huomattavia rahoja, joilla rovaniemeläiset paikkailevat budjettiaan. Siirtosumman huhutaan olleen kuusinumeroinen. Napapiirille viime vuodella huikean hopean valmentanut Koskela palasi Helsinkiin tyytyväisyyttä hyristen. Hän jalostui Rovaniemellä huipuksi kuten jo tämän kauden aluksi kotikaupunkiinsa rantautunut, viime kaudella kahdeksan maalia pyssyttänyt Lassi Lappalainen.

Koskela tuntee Klubin ja Klubi Koskelan, ja hän onkin toiminut seurassa myös vuosina 2013–2017 erilaisissa valmennustehtävissä. Vaikka Koskela on imenyt valmennusoppinsa juuri Lehkosuolta, on hänen tehtävä henkinen isänmurha voidakseen lunastaa paikkansa talon uutena johtajana.

HJK:lla on Suomessa ylivertaiset resurssit tehdä tulosta. Sen koko alkukausi on kuitenkin ollut mollivoittoinen. Kahden niukasti saadun täyden pistepotin jälkeen Lehkosuon suojatit kahlasivat kahdeksan ottelua ilman voittoja saaden noista peleistä kaikkiaan kuusi tasapeliä. Peli oli arkaa, yllätyksetöntä, hidasta ja jopa liian analyyttisesti taustoitettua. Tunne puuttui.

ILMOITUS

Vaikka joukkue oli potkuhetkellä kuudes, vain mestaruus kelpaa HJK:lle. Sen ei voi katsoa karanneen Klubilta, koska Veikkausliiga on tällä kaudella ollut supertasainen. Koskelan onnistuikin luotsata HJK heti voittojen tielle, vaikka sunnuntaina vastassa ollut sarjajumbo KPV ei ollut kummoinen mittari. Tätä maanantaina-iltapäivänä kirjoitettaessa helsinkiläiset ovat kyllä kahden pisteen iskuetäisyydessä sarjan kärjessä tuolloin killuneeseen, ottelun vähemmän pelanneeseen FC Interiin. Erityisen mielenkiintoinen ottelu pelataan toukokuun viimeisenä päivänä Rovaniemellä, kun HJK kohtaa RoPS:n, jota vetää nyt Koskelan kakkosena pestiinsä kasvanut Pasi Tuutti. Tuosta ottelusta ei uskoisi puuttuvan kaivattua tunnetta sen paremmin kentällä kuin katsomossakaan.

Vakiorivillä ohjelmassa on matseja Veikkausliigasta Kakkoseen. Ensimmäisenä kohteena on KuPS–SJK. Tässä vaiheessa kautta mitään ei ole ratkaistu, vaikka kuopiolaiset ovat vielä toistaiseksi sijoittuneet sarjassa paremmin. KuPS onnistui esimerkiksi voittamaan juuri tämän vuoden puolella peräti 21 ottelua tappioitta pelanneen, supertiiviisti puolustavan Ilveksen. Savolaisten otteet ovat kuitenkin ailahdelleet, eikä Rasmus Karjalainen ole vielä löytänyt maalijyvää. Heitetään kohteeseen ykkösen oheen ristivarmistus eteläpohjalaistenkin pelattua tasurialtista palloa.

Ykkösen puolelta nousee esiin sarjanousua havittelevan AC Oulun ja MYPAn kohtaaminen. Oululaiset hävisivät viime viikonloppuna nihkeästi TPS:lle, vaikka muuten pelit ovat sujuneet mallikkaasti. MYPA sai puolestaan ensimmäiset sarjapisteensä viime viikonloppuna Porista MuSan kustannuksella. Molemmat joukkueet pelaavat vielä viikollakin tämän kolumnin singahdettua jo painoon, mutta lähtökohtaisesti ei ole syytä epäillä oululaisten kotivoittoa materiaalieron ollessa todella huomattava. Ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 2.6. klo 18.28. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1 (X), 1, 1 (X), 1, 1, 1 (X), 2 (1), 2 (1), 1, 2, 1 (2), 1, 1.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.