Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Europarlamenttivaalien alla ennakoitiin äärioikeiston ja oikeistopopulistien äänivyöryä. Sen sijaan Eurooppa-myönteiset puolueet vahvistivat asemiaan. Menestys jäi pelättyä vähäisemmäksi.

Oikeistopopulistit ääri-ilmiöineen nousivat viisi vuotta sitten parlamenttiin. Ne ovat vahvistaneet asemiaan, ja puolueet ovat monissa maissa hallituksessa, kuten Suomessa perussuomalaiset.

Oikeistopopulistien varjo ei väistynyt, sillä valtaa käytetään parlamentissa ryhmien kautta. Oikeistopopulistit eivät ole mahtuneet aikaisemmin yhteen ryhmään, mutta näiden vaalien jälkeen puolueet havittelevat yhteistyön tiivistämistä.

Eurooppa selvisi äärioikeistosta säikähdyksellä.

Hanketta on vetänyt Italian äärioikeistolaisen, hyvin maahanmuuttovastaisen Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini. Eurooppa-vastaiset, brexit-henkiset puheet lisääntyvät. Oikeistopopulistit ratsastavat nationalismilla, kansallisvaltion roolin vahvistamisella ja Euroopan rajat kiinni -retoriikalla.

Suomessa perussuomalaisten nousu jäi odotettua pienemmäksi. Vasemmisto säilytti asemansa, ja kokoomuksen kannatus oli selvästi suurin. Vihreät hyötyivät Suomessa ja koko Euroopassa ilmastonmuutoksen noususta yhdeksi kärkiteemoista.

ILMOITUS

Nuorten ilmastonmuutoksen vastaiset mielenosoitukset ovat vedonneet ympäri Eurooppaa poliittisiin päättäjiin. Tähän huutoon parlamentin on vastattava.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson korosti vaalivalvojaisissa sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden yhdistämistä ilmastonmuutokseen. Toinen tärkeä teema parlamentissa on työelämän muutokset.

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden yhdistäminen ilmastonmuutoksen torjuntaan on olennaista yhteiskuntarauhan kannalta. Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset ruokkivat härskisti ilmastonmuutoksen torjunnalla ihmisten pelkoja ja vähättelivät ongelmaa.

Oikeistopopulismin juurisyihin on vastattava, vaikka se ei ole helppoa. Eurooppa-mielisten puolueiden on tehtävä parlamentissa yhteistyötä yli ideologisten rajojen. Muutoin uhattuna ovat naisten, vähemmistöjen ja maahanmuuttajien ihmisoikeudet.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.