Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestö Seta tänään 45 vuotta

Valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö Seta ry (ent. Seksuaalinen tasavertaisuus Seta) perustettiin 29.5.1974. Perustamista edelsi homoseksuaalisten tekojen poistaminen Suomen rikoslaista.

Perustetun yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Vaikka Suomessa on tapahtunut paljon kehitystä niin lainsäädännössä kuin asenneilmapiirissä, toiminnalle nähdään edelleen vahva tarve.

”Tieto siitä, että maailma on muuttunut viimeisen 45 vuoden aikana paremmaksi, antaa meille voimaa jatkaa tätä työtä.”

– Tieto siitä, että maailma on muuttunut viimeisen 45 vuoden aikana paremmaksi, antaa meille voimaa jatkaa tätä työtä, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

– Homojen ja lesbojen ja sateenkaariperheiden ei tarvitse enää samalla tavalla miettiä saavatko he olla olemassa. Laki turvaa oikeuksia ja antaa mahdollisuuden puuttua syrjintään.

ILMOITUS

– Pelko syrjinnästä ja syrjinnän kokemukset ovat kuitenkin edelleen arkipäiväisiä. Etenkin sateenkaarinuoret, transihmiset ja intersukupuoliset tulevat edelleen torjutuiksi ja heidän olemassaolonsa kyseenalaistetuiksi, Tarjamo toteaa.

Minidokumentti juhlan kunniaksi

Seta ja muut sateenkaarijärjestöt ovat alusta asti olleet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille paikkoja, jossa on saanut olla oma itsensä. Muiden tapaaminen ja yhteistoiminta on voimaannuttanut sateenkaari-ihmisiä vaatimaan oikeutta tulla nähdyksi omana itsenään ja yhdenvertaisuutta lain edessä.

Seta juhlistaa 45-vuotista työtään julkaisemalla minidokumentin, jossa puhuvat Setan toimijat 1970-90-luvuilta.

Dokumentti on osa haastattelusarjaa, jossa tallennetaan suomalaista sateenkaarihistoriaa.

Tänä päivänä Setalla on 28 jäsenjärjestöä.

– Nykyään Seta tekee yhteistyöstä laajasti niin kansalaisyhteiskuntatoimijoiden kuin viranomaisten kanssa, kertoo Kerttu Tarjamo.

– Suomessa on myös muita sateenkaaritoimijoita, joiden kanssa voimme toimia yhdenvertaisemman maailman puolesta. Yhdessä olemme entistä vahvempia tekemään myönteistä muutosta.

Setan perustama Aids-tukikeskus, nykyiseltä nimeltään Hivpoint, oli merkittävä toimija hiv-epidemian aikaan. Setan 25 vuotta sitten perustama Transtukipiste taas on toiminut huhtikuusta 2019 alkaen nimellä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus.

Setan tavoitteena on kasvaa liikkeeksi, joka huomioi paremmin myös sateenkaariväen sisäisen moninaisuuden.