Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallitus lisää lehden tietojen mukaan menoja 1,2 miljardia euroa.

Hallitusohjelman talouskokonaisuudesta on sovittu, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi aamulla. Rinne ei tapansa mukaan avannut mitään yksityiskohtia, mutta Helsingin Sanomat kertoo hallituspuolueiden puheenjohtajien sopineen uusista 1,2 miljardin euron menoista.

Hallitusohjelman arvioidaan nyt yleisesti valmistuvan keskiviikkona.

HS:n tietojen mukaan lisää rahaa ovat saamassa ainakin koulutus, ilmastopolitiikka, maanviljelijät ja eläkeläiset. Tiettävästi eniten rahaa tullaan käyttämään köyhyyden torjuntaan ja koulutukseen, lehti kertoo, ja määrittelee suuruusluokan olevan ”satoja miljoonia euroja”.

Uusia tuloja on tarkoitus saada muun muassa haitta- ja ympäristöveroilla.

Valtion omaisuuden myyntituloilla katettaisiin muun muassa suuria väylähankkeita. Vasemmistoliitto otti aiemmin aikalisän neuvotteluissa, kun puheeksi tuli valtion omaisuuden myyminen.

ILMOITUS

– Logiikka on siinä, että tarvitaan väliaikaisiin hankkeisiin sekä suuriin investointeihin sellaista rahaa, mitä ei valtion normibudjetin raameista löydy, puolueen puheenjohtaja Li Andersson sanoo HS:lle.

Lehden mukaan valtion omaisuutta myytäisiin jopa lähes kolmella miljardilla eurolla.

Vasemmistoliitto arvioi neuvottelutuloksen kokonaisuutena ja järjestää hallitukseen osallistumisesta jäsenäänestyksen.

Uusi hallitus nimitetään aikaisintaan ensi viikon loppupuolella. Rinne kertoi aiemmin tänään, että ohjelman valmistumisen jälkeen se pitää vielä editoida ja taittaa. Lisäksi hallitukseen tulevien puolueiden eduskuntaryhmille järjestetään parin päivän seminaari siitä, mitä neuvotteluissa on sovittu. Sen jälkeen puolueiden päättävät elimet ovat koolla ratkaisemassa kantansa hallitukseen osallistumiseen ennen kuin ministerit voidaan nimittää.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!