Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ekonomit: Korkeakoulutettukaan ei ota selvää perhevapaiden vaikutuksista vanhempien tuloihin.

Isien pitäisi saada käyttää nykyistä joustavammin perhevapaita ja isien osuutta vapaista tulisi kasvattaa.

– Pelkästään isille osoitettuja vapaita pitää lisätä, vaikka siten, että perhevapaiden kokonaiskustannukset kasvavat, esittää Ekonomit ry:n työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikan asiantuntija Kosti Hyyppä.

– Isän osuutta vanhempainvapaasta ei saisi siirtää toiselle. Kyse on julkisesta rahasta ja valtion pitää voida ohjata sen käyttöä.

Liiton mukaan vanhempainrahan tasoa pitää nostaa. Nyt vanhemmat vetoavat siihen, että parempipalkkainen perheestä jatka töissä ja pienipalkkainen jää kotiin hoitamaan lasta.

ILMOITUS

Kyse on myös asenteista.

– Kumma kyllä nainen jää kotiin, vaikka hän ansaitsisi paremmin. Silloin asiaa selitetään sillä, että nainen saa korkeampaa vanhempainrahaa, Hyyppä huomauttaa.

Liiton kyselyyn vastasi liki 500 jäsentä, joista 60 prosenttia on vanhempia.

Joustoja kotihoidontukeen

Perheen työnjakoa muuttaisi tasaisemmaksi sekin, että vanhemmat voisivat käyttää kotihoidontukea vaikka vuorotellen ja tarpeen vaatiessa päivän kerrallaan. Näin kumpainenkin vanhempi voisi tehdä työtä osa-aikaisesti.

Ekonomien jäsenkyselyssä nuoret naiset harkitsevat tarkkaan perheenlisäystä tai ilmoittavat jäävänsä vapaaehtoisesti lapsettomiksi. Lapsen pelätään muuttavan perheen työnjakoa siten, että nainen joutuu ottamaan siitä suuremman osan. Kyselyn mukaan näin myös käy.

Sekä miehet että naiset pitävät kummankin työuraa ja uralla etenemistä yhtä tärkeinä. Kuitenkin kotityöt ja vastuu sairaan lapsen hoidosta kaatuvat perinteisesti naisen vastuulle lasten syntymän myötä. Sairaan lapsen hoitopäivistä valtaosan pitää edelleen äiti.

Tarvitaan kunnon laskuri

Perhevapaiden epätasaista jakautumista selitetään usein taloussyillä. Hyypän mukaan ani harva perheistä on todella laskenut, kumman vanhemmista kannattaa jäädä kotiin.

Hän kertoo, että Kelan ja muiden laskurit eivät anna oikeaa kuvaa perhevapaiden vaikutuksista talouteen. Esimerkiksi velat vaikuttavat verotukseen ja asuinpaikka kotihoidontuen määrään. Tarvittaisiin kunnollinen laskuri tekemään päteviä vertailuja, kumman vanhemmista kannattaa perheen talouden takia jäädä hoitovapaille.

– Valinta tehdään tunnesyillä. Sitä sitten perustellaan jälkeenpäin esimerkiksi taloudella. Tosiasiassa paremmin palkatun isän kannattaisi jäädä kotiin vanhempainvapaalle, koska verotus tekee vapaasta kannattavaa.

Kun ekonomisti-isiltä on kysytty, paljonko he olisivat valmiit maksamaan kotona vietetystä ajasta lasten kanssa, vastaukset ovat tuhansia euroja. Vanhempainvapaa ei kuitenkaan näytä kiinnostavan.

Asiaa auttaisi Hyypän mukaan perhevapaiden joustavoittaminen. Mahdolliset lisäkustannukset tulisi hänestä jakaa työnantajien, työntekijöiden ja valtion kesken.

Perhevapaiden jakamisesta on esitetty jo niin monta mallia, että Hyypän mukaan niistä löytyy varmasti sopiva. Tarvitaan vain päätöksiä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!