Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ilmastonmuutoksen tosissaan ottavien puolueiden menestys ja äänestysprosentin nousu kaikkialla Euroopassa ovat hyviä uutisia aikana, jolloin ympäristökriisien ratkaisemisella on kiire.

Suomen Luonnonsuojeluliitto iloitsee tiukkaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa kannattavien puolueiden noususta europarlamenttivaaleissa. Tulos mahdollistaa järjestön mukaan EU:n entistä kunnianhimoisemman ympäristö- ja ilmastopolitiikan.

Toisaalta parlamentin jakolinjat syvenivät, koska Euroopan heikentämistä kannattavat puolueet saivat myös vaalivoittoja.

Suomen, Euroopan ja koko maailman etu kuitenkin on vahva, yhtenäinen ja ympäristöpolitiikaltaan kunnianhimoinen Euroopan unioni.

– Euroopan unioni on tähän asti ollut maailman ympäristöpolitiikan suunnannäyttäjä, ja Euroopan parlamentti kunnianhimoisin EU:n sisällä. Tämän on jatkuttava ja tahtia on kiihdytettävä, sanoo Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Ilmastopolitiikassa kiritystä kaivataan EPP:ssä

Myös Suomessa kansalaiset äänestivät europarlamentaarikoiksi monia poliitikkoja, jotka kannattavat vahvaa EU:ta sekä kunnianhimoista ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa. Luonnonsuojeluliiton mielestä tämä viesti pitää ottaa huomioon hallitusneuvotteluissa.

ILMOITUS

– Toivomme, että suomalaiset europarlamentaarikot kirittävät omia eurooppalaisia poliittisia ryhmiään parempaan ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Kiritystä tarvitaan erityisesti parlamentin suurimmassa ryhmässä EPP:ssä, johon kokoomus kuuluu. Ryhmä on Climate Action Networkin selvityksen mukaan ollut ilmastopolitiikassa suorastaan taantumuksellinen, muistuttaa suojelupäällikkö Jouni Nissinen, joka toimii myös ympäristöjärjestöjen Brysselin-kattojärjestön European Environmental Bureaun puheenjohtajana.

EU:lla kaikki edellytykset ottaa johtajuus ilmastopolitiikassa

Äänestysprosentin nousu tarkoittaa sitä, EU:n suuret ilmasto- ja ympäristöpoliittiset ratkaisut ovat nyt entistä hyväksyttävämpiä EU-kansalaisten silmissä. Paljon kuitenkin riippuu EU:n tulevasta komissiosta, joka tekee lakialoitteet ja toimeenpanee päätöksiä. Komission seuraavan puheenjohtajan on otettava ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen kärkiteemoiksi, jotka koskevat kaikkea unionissa tehtävää politiikkaa.

EU:lla jos millä on mahdollisuus rakentaa hiilineutraaleja yhteiskuntia. EU:lla on käytössään maataloustuet, tiede- ja tutkimusrahoitusta, tullijärjestelmä, sisämarkkinoiden standardoinnit ja paljon muita instrumentteja. EU pystyy yhdistämään talous- ja tuotantojärjestelmien uudistamisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Tämän takia EU:lla on kaikki edellytykset ottaa johtajuus ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa sekä kirittää muuta maailmaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!