Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Vihreiden ja keskiryhmien Alden vahvistuminen oli eurovaalien ilmiö. Laitaoikeiston rynnistys tuli taklatuksi.

Eurovaaleista odotettiin ja pelättiin nationalistisen äärioikeiston riemumarssia, mutta se tuli torjutuksi samaan tapaan kuin Kanadan kolmannen erän rynnistys Suomen maalille jääkiekon MM-finaalissa. Äärioikeisto sai kyllä lisää meppejä, mutta sen voitto jäi vihreiden ja keskiryhmien nousun varjoon.

Liberaalien Alde on aamun tuloslaskentatietojen mukaan saamassa 40 lisäpaikkaa ja vihreät 15. Kolmeen ryhmään jakautunut äärioikeisto on kiinni 17 lisäpaikassa.

Menettäjiä ovat myös europarlamentin vanhat valtapuolueet, joihin Suomesta kuuluvat kokoomus ja SDP. Yhdessä kolmanneksi suurimmaksi nousevan Alden kanssa ne pystyvät jatkamaan integraatiomyönteistä politiikkaa. Äärioikeistolla olisi yhtyessäänkin paikka vähemmän kuin Euroopan kansanpuolueella.

Vasemmistoliiton uusi meppi Silvia Modig menee kutistuneeseen GUE/NGL-ryhmään. Sen paikkaluku on putoamassa 52:sta 43:een.

Tulokset ovat vielä epävirallisia.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!