Sanna Auteren ja Sanna Peurakosken kirja Vegesato! (Into 2019) tarjoaa ympäri vuoden herkkuohjeet vegaanisiin ruokiin, jotka maistuvat varmasti jokaiselle. Aasialaiset nyytit vaativat näpertelyä, mutta ne voi viimeistellä porukalla illanistujaisissa tai vaikkapa sunnuntain vaali-illassa hermoilua tasaamaan.
Kirjan herkullisesta nyyttiohjeesta tulee noin 30 kappaletta. Sienten tilalla voi käyttää myös kevään villivihanneksia: nokkosia, horsmanversoja, vuohenputken lehtiä. Nyytit höyrytetään bambukorissa vesikattilan päällä.
Aasialaiset nyytit
Taikina
Sekoita 6 dl vehnäjauhoja + ½ tl suolaa ja 2,5 dl vettä taikinaksi, anna levätä peitettynä puoli tuntia. Kauli levännyt taikina ohueksi, ota siitä 10 senttiä leveitä pyörylöitä. Kauli ylijäänyt taikina uudelleen.
Täyte
2 sipulia silputtuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl seesamiöljyä
200 g sienisilppua
300 g kylmäsavutofua
1 thaichili
2 rkl inkivääriraastetta
2 rkl soijakastiketta
Kuullota sipulia öljyssä hetki, lisää muut aineet, hauduta hetki.
Jaa täyte taikinaympyröille. Kostuta reunoja ja nipistele reunat tiukasti yhteen. Höyrytä tai keitä suolavedessä 7 min. Dippaa nyyttejä chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla maustettuun soijakastikkeeseen.