Lehtikuva/Andrew Caballero-Reynolds

Viime viikolla Yhdysvaltain Alabaman osavaltio sääti lain, jolla abortit kiellettiin lähes kaikissa tapauksissa, mukaan lukien raiskaus ja insesti. Laki on ristiriidassa abortin vuonna 1973 laillistaneen, korkeimman oikeuden Roe vs. Wade -ennakkotapauksen kanssa.

Osavaltiot voivat säätää mitä tahansa lakeja, mutta oikeusistuimet kumoavat laittomat lait mikäli niistä valitetaan. Alabaman konservatiiviset republikaanit haluavatkin oikeusprosessia. He toivovat, että valitusprosessi etenisi korkeimpaan oikeuteen, ja Roe vs. Wade kumottaisiin.

Konservatiivit ovat aktivoituneet, koska Donald Trump on nimittänyt korkeimpaan oikeuteen kaksi nihkeästi aborttiin suhtautuvaa tuomaria. Nyt yhdeksästä tuomarista enää neljä on Barack Obaman ja Bill Clintonin nimittämiä liberaaleja.

Vielä ei kuitenkaan näytä siltä, että korkein oikeus olisi valmis kumoamaan lähes 50 vuotta voimassa olleen ennakkotapauksen.

Helmikuussa korkein oikeus jäädytti Louisianan osavaltion lain, joka olisi asettanut aborttiklinikoille vaatimuksia, jotka olisivat sulkeneet suurimman osan osavaltion aborttiklinikoista. George W. Bushin vuonna 2005 nimittämä oikeuden puheenjohtaja, konservatiivina pidetty John Roberts asettui säädöksiä vastaan 5–4 päättyneessä äänestyksessä.

ILMOITUS

Alabaman lakihanke on vielä paljon jyrkempi, ja se saattaa kaatua jo alemmissa oikeusasteissa.

Todennäköisempää kuin abortin kieltäminen kertarysäyksellä onkin hiljattainen aborttioikeuden rapautuminen, jonka konservatiivien enemmistö mahdollistaa. Kuudessa osavaltiossa on jatkuvan byrokraattisen hankaloittamisen vuoksi jäljellä enää yksi aborttiklinikka.

Samaan aikaan liberaalit osavaltiot kulkevat toiseen suuntaan. Jo 26 osavaltiossa abortin saa ilman erityislupaa 20. tai sitä myöhäisemmälle raskausviikolle asti. Niissä abortti on vähemmän säänneltyä kuin Suomessa.

Kirjoittaja on matematiikan maisteri Venäjän kansojenvälisen ystävyyden yliopistosta.