Abortit vähenevät nuorilla jopa reilusti enemmän kuin muilla ikäryhmillä.

Jopa 19 prosentin vähennys alle 20-vuotiaiden aborteissa Suomessa vuodessa.

– Luku on todella valtava. Lisäksi lasku on jatkunut useita vuosia tasaisesti kaikkien aborttien osalta, nuorisolääkäri Miila Halonen Väestöliitosta sanoo.

THL:n mukaan keskeytysten kokonaismäärä oli vuonna 2018 matalin vuoden 1970 raskaudenkeskeytyksiä koskevan lainsäädännön voimaantulon jälkeen. Kaikkiaan keskeytyksiä tehtiin 8 600.

Tietoa löytyy aiempaa paremmin.

1990-luvun laman aikaan keskeytysten lukumäärä lähti nopeaan nousuun ja taite tuli vasta 2000-luvulla.

– Siihen osui monta hyvää asiaa. Jälkiehkäisy vapautettiin reseptipakosta ja tapahtui opintosuunnitelman uudistus, joka toi seksuaalikasvatusta laajemmin ja tasaisemmin kouluihin. Lisäksi lamasta toipuva yhteiskunta pystyi taas tarjoamaan palveluja paremmin, Halonen kertoo.

ILMOITUS

Laman seurauksena leikattiin ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta. Kouluterveydenhoitajien määrää supistettiin ja ehkäisyneuvontapalveluita ajettiin alas.

– Se oli yksi syy aborttien lukumäärä lähti nopeaan nousuun, hän toteaa

– Tämä on ehkä tyylipuhtain esimerkki siitä, mikä merkitys politiikalla ja tahtotilalla on palveluihin ja miten se vaikuttaa terveyteen.

Nyt tieto nähtävästi tavoittaa nuoret aiempaa paremmin.

– Koulujen seksuaalikasvatus on kehittynyt ja tietoa löytyy myös netistä aiempaa paremmin, Halonen arvioi.

– Lisäksi lähiammattilainen eli kouluterveydenhoitaja pystyy antamaan ehkäisyneuvontaa ja jopa aloittamaan ehkäisyn.

Maksuttomuutta yhä enemmän

Yhä useampi kunta tarjoaa tarjoaa ehkäisyä myös maksutta nuorille.

– Hinta on yksi iso kynnys ehkäisyn käytölle, kun luotettavimmat ehkäisymenetelmät ovat kalleimpia. Ehkäisykapselit ja kierukat ovat kertainvestointina sen verran suuri summa, 150-170 euroa, että monen nuoren kohdalla jäävät hankkimatta.

Kaikki eivät saa maksutonta ehkäisyä. Sitä ei ole tilastoitu, kuinka moni nuori Suomessa on maksuttoman ehkäisyn piirissä.

– Näin on, vaikka tavoite on ollut 15-20 vuotta se, että maksuttoman ehkäisy olisi kansallinen toimintatapa. Ei voi olla niin, että kuntaraja asettaa nuoret erilaiseen tilanteeseen suhteessa ehkäisyyn.

Se tiedetään, että suurissa kaupungeissa ja paikkakunnilla, joilla on paljon opiskelijoita, on usein menty maksuttomaan ehkäisyyn.

– Nyt on jo tieteellisistä näyttöä siitä, että maksuttomuuden ja neuvonnan malli toimii. Se lisää ehkäisyä ja vähentää raskauden keskeytyksiä. Kun talousmittaritkin puoltavat sitä, uskon, että näyttö alkaa olla kasassa.

Halonen muistuttaa siitä, että satsaus ehkäisyneuvontaan ja maksuttomuus vähentävät raskaudenkeskeytyksiä.

– Osa kunnista saa näin jopa säästöä, hän huomauttaa.

Säästö tulee juuri siitä, että abortit ovat vähentyneet.

Väestöliitossa toivotaan kuitenkin, että asiaa ei nähtäisi pelkästään talouskysymyksenä.

– Voiko sille asettaa hintalappua, että nuori pystyy jatkamaan opintojaan ja ehkä valmistumaan ammattiin ja miettimään perheen perustamista sopivammassa elämänvaiheessa?

Ilmapiiri kiristynyt

Halonen on eurovaaliehdokas ja haluaa europarlamenttiinkin ajamaan seksuaalioikeuksia. EU:n alueella konservatiiviset arvot ovat lisääntyneet niin aborttia kuin muita seksuaalioikeuksia kohtaan. Euroopassa toimii jopa 500 järjestöä, jotka haluavat rajoittaa näitä oikeuksia.

– Viiden viime vuoden aikana tämä ilmiö on selvästi vahvistunut, hän sanoo.

– Järjestäytyminen on lisääntynyt. Järjestöt ovat onnistuneet lisäämään yhteistyötä ja näin saamaan äänensä paremmin kuuluviin. Ne ovat löytäneet kumppaneita populistisista ja äärioikeiston puolueista.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!