Lehtikuva/Jussi Nukari

Parhaillaan hallitusohjelmaneuvotteluja hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) johdolla käyvien puolueiden naisjärjestöt vetoavat tasa-arvon puolesta. Ne muistuttavat siitä, että kevään eduskuntavaalit olivat sukupuolten tasa-arvon kannalta historialliset.

Ne vaativat, että tämä otetaan huomioon niin hallitusohjelmassa kuin eduskunnan tehtävien jaossa.

– Eduskuntaan pääsi ensimmäisen kerran yli 90 naista ja naiskansanedustajien osuus nousi 47 prosenttiin, Demarinaiset, Keskustanaiset, Vihreät naiset, Vasemmistonaiset ja Svenska Kvinnoförbundet toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Rohkaisemme uutta hallitusta julistautumaan feministiseksi.

94 naista eduskuntaan

Kaiken kaikkiaan 94 naista valittiin kansanedustajaksi.

– Tulos osoittaa selkeästi, että naisiin luotetaan ja tasa-arvon takapakki halutaan pysäyttää kääntämällä suunta kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa, järjestöt toteavat.

ILMOITUS

Ne vaativat, että naisten äänestäjiltä saaman vahvan mandaatin on näyttävä myös eduskunnassa esimerkiksi luottamustoimien jaossa.

– Olemme tyytyväisiä, että hallitusneuvotteluja johtava Antti Rinne ensitöikseen ilmoitti tulevan hallituksen sukupuolijakauman olevan tasa-arvoinen. Tasa-arvotekojen aika ei ole kuitenkaan vielä ohi ja meidän varmistettava, että muissakin tehtävissä noudatetaan tasa-arvoista linjaa.

Rahoitus turvattava

Järjestöt arvioivat, että eduskuntavaaleissa äänestettiin muutoksen puolesta.

– Feministinen hallitusohjelma ottaa huomioon koko ihmisyyden kirjon kaikessa päätöksenteossa. Tästä syystä rohkaisemme uutta hallitusta julistautumaan feministiseksi, ne toteavat ja muistuttavat, että naisten menestys vaaleissa ei ole tullut tyhjästä.

– Se on pitkäjänteisen ja kovan työn tulos, jossa poliittiset naisjärjestöt ovat keskeisiä tekijöitä toimiessaan tasa-arvon edunvalvojina. Tämän vuoksi on välttämätöntä, että puolueiden poliittisten naisjärjestöjen rahoitus turvataan ja pidetään vähintään kuuden prosentin suuruisena puoluetuesta. Tällä tavoin varmistetaan tasa-arvotyön jatkumo myös tulevaisuudessa.