Lehtikuva/Vesa Moilanen

Terveysfirmojen lobbarit eivät näissä neuvotteluissa kuiskuttele, iloitaan kohta entisessä pääministeripuolueessa.

Juha Sipilän hallituksen yritys sote-uudistukseksi kaatui keskustan ja kokoomuksen lehmänkauppaan, jossa kokoomus olisi saanut markkinamallin ja keskusta maakunnat. Kumpikaan ei olisi halunnut kompromissin toista osaa, mutta hallitussovun nimissä se oli pakko niellä.

Hallitusneuvotteluissa linjattiin torstaina, että uudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalta ja kokoomuksen hellimä markkinoistaminen heitetään romukoppaan. Linjauksen julkistamisen jälkeiset entisten päähallituspuolueiden reaktiot paljastavat, miten paljon ne inhosivat toistensa malleja.

Tuleva hallitus otti voiton kokoomuksesta ja selkävoiton Jan Vapaavuoresta, julisti keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

– Onnittelen Antti Rinnettä ja tulevaa hallitusta jo tässä vaiheessa tästä upeasta voitosta, jonka saimme yhdessä kokoomuksesta. Selkävoiton saimme Helsingin pormestari Jan Vapaavuoresta. Kokoomuksen ajama markkinamalli sekä valinnanvapaus poltettiin yksissä tuumin saunan pesässä ja kannettiin vastuuta koko Suomesta. Vapaavuoren metropolihaaveet laitettiin samalla uuniin.

Kärnän mielestä politiikassa tulee välttää selkävoittoja, mutta tässä tapauksessa se oli paikallaan.

ILMOITUS

– Vapaavuoren on syytä reflektoida, olisiko kannattanut olla rakentavampi edellisellä hallituskaudella? Hän ansaitsi tämän henkilökohtaisen arvovaltatappion. Helsingin pormestarin olisi muutenkin syytä keskittyä enemmän Helsingin asioihin kuin tilskuttamaan valtakunnanpolitiikasta. Tervetuloa vain tänne mukaan, jos kannatus riittää.

Keskustan keskisuomalainen kansanedustaja Petri Honkonen antaa lisäksi tunnustusta hallituksesta neuvotteleville puolueille siitä, että ”terveysfirmojen lobbarit eivät näissä neuvotteluissa kuiskuttele”, mikä on suora piikki kokoomuksen suuntaan.

– Tällä puoluepohjalla voidaan rakentaa ratkaisut, joissa suomalaisten palvelut ovat keskiössä, Honkonen arvioi.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho, Sari Sarkomaa ja Anna-Kaisa Ikonen ovat puolestaan pettyneitä hallitusneuvotteluissa syntyneeseen linjaukseen. Heidän mukaansa maakuntahallinnon rakentamisella ei tuoda mitään uutta ihmisten palveluihin ja kokoomuksen viime vaalikaudella kannattamat 18 maakuntaa ovat liikaa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!