Lehtikuva/Emmi Korhonen

Eurovaaliehdokas Petri Sarvamaa (kok.) sai Helsingin Tallinnanaukiolla asiallisen näköiseltä nelikymppiseltä viestin: Meitä on monta, ja me tulemme päättämään tulevaisuudessa, ketkä täällä saavat syntyä ja elää.

Mies epäili Sarvamaan olevan juutalainen. Viesti on suoraan fasistien ajatushautomosta.

Myös Suomi saa osansa eurooppalaisesta ääriajattelusta. Äärioikeistolaiset ja oikeistopopulistit pyrkivät valtaamaan poliittisen agendan.

Tämä näkyy silmiinpistävästi myös Suomessa. Media peilasi muita puolueita perussuomalaisten näkökulmasta eduskuntavaalikeskusteluissa. Sama on toistunut europarlamenttivaalien alla.

Perussuomalaisten Halla-aho on saanut asettaa agendan puhumalla sivistyneen oloisesti täyttä potaskaa esimerkiksi ilmastonmuutoksesta ja maahanmuutosta. Muut puolueet ovat joutuneet altavastaajiksi vaihtoehdoksi itseään asemoivalle perussuomalaisille.

ILMOITUS

Pelottavaa on, että halla-aholaiset oikeuttavat kannattajiensa puheet vähemmistöistä, turvapaikanhakijoista ja muiden maiden kansalaisista jonain alempiarvoisena, ”taakkana” ja ”haittana”. Tätäkin rajumpaa kieltä käytetään EU-parlamentissakin, ja kovuus kasvaa.

EU-vaaleissa äärioikeistolaiset, oikeistopopulistit ja uusfasistit tavoittelevat lisää valtaa EU-parlamentissa. Valtaansa äärioikeistolaiset aikovat käyttää Italian Lega-puolueen Matteo Salvinin johdolla Euroopan unionin hajottamiseen.

Äärioikeistolaisille kova brexit on riemuvoitto ja askel heidän tavoittelemaansa suuntaan. Itävallan äärioikeistolaisen vapauspuolueen (FPÖ) häikäilemätön oman edun tavoittelu on oiva oppitunti eurooppalaisille, mihin oikeistopopulistit pystyvät.

Uhattuna ovat länsimaiset perusarvot, ihmisoikeudet, demokratia ja sananvapaus. Äärioikeistolaisten tuloksesta riippuen EU-parlamentin ja komission toimintakyky ovat uhattuina.

Kirjoittaja on Kansan Uutisten päätoimittaja.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.