Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ulkomaalaisen työvoiman käyttö voi johtaa kaksien työmarkkinoiden syntymiseen.

Teollisuusliiton sääntömääräisen kevätkokouksen yhteydessä kokoontunut Teollisuuden Vaikuttajien valtuustoryhmä kävi keskustelua ajankohtaisista asioista kokouksessaan. Esille nousi muun muassa ulkomainen työvoima ja se, että työvoiman saatavuusharkinta tulee säilyttää.

Ulkomaisen työvoiman käyttö on yleistynyt suomalaisilla työpaikoilla. Usein syyksi tähän mainitaan työvoimapula, mikä onkin valtuustoryhmän mukaan osittain totta.

– Mutta onko todellisen tarpeen rinnalla tarkoituksena luoda halpatyömarkkinat, joissa ei haluta noudattaa tai ei pystytä valvomaan Suomeen lähetettyjen työntekijöiden työehtojen toteutumista, Teollisuuden Vaikuttajat pohtiva huolissaan.

Teollisuusliiton aloilta löytyy valtuustoryhmän mukaan varoittavia esimerkkejä. Ulkomaalaisen työvoiman käyttö voi valtuustoryhmän mukaan johtaa itseään vahvistavaan kierteeseen, jossa alan heikot työolot ja palkkaus johtavat siihen, että työhön saadaan vain ulkomaalaisia.

– Tällainen kehitys johtaa ja on jo osin johtanut kaksien työmarkkinoiden syntymiseen.

Teollisuuden Vaikuttajat edellyttää, että Suomessa ei heikennetä työntekemisen ehtoja, vaan kokoaikatyöllä tulee voida ansaita kohtuullinen elanto. Teollisuuden Vaikuttajat vetoaa vastavalittuun eduskuntaan ja tulevaan maan hallitukseen, jotta työelämä on Suomessa jatkossa reilua, yhdenmukaista ja tasa-arvoista.