Mäkipää pelkää, että keskittyminen muukalaisvihamielisyyteen hautaa alleen ihmisten arkielämän kannalta tärkeitä asioita.

Europarlamenttivaalien alla Unkarissa vieraillut SAK:n alue- ja järjestöasiantuntijana toimiva Anna Mäkipää toivoo, ettei muualla Euroopassa nähtäisi samaa kehitystä kuin Unkarissa, vaikka siitä merkkejä onkin EU:ssa.

Arkkipiispan Arvojen Areenaan yhdeksi nuorista keskustelijoista kutsuttua Mäkipäätä hätkähdyttää, miten merkittävästi ihmisten tietämättömyys ruokkii äärioikeistolaisuuden ja populismin nousua.

– Poliittisessa skenessä mukana olevat ihmiset tietävät mitä tarkoittaa, jos oikeusvaltiota murennetaan. Sellaisille ihmisille, jotka eivät seuraa politiikkaa, se jää etäisemmäksi.

Jos keskitytään rakentamaan muureja Euroopan ympärille, sosiaalinen puoli jää kokonaan paitsioon.

Poliittisten päätösten ei katsota vaikuttavan omaan elämään.

– Mitä se meihin vaikuttaa. Poliitikot hoitaa siellä hommiaan. Se on aika pysäyttävää, sanoo Mäkipää.

ILMOITUS

Kiihkoilijat liikkeellä vaaleissa

Mäkipäätä huolestuttaa eri puolilla Eurooppaa tapahtuva äärioikeiston nousu.

– Kun katsoo, millä kiihkolla perussuomalaiset käyvät eurovaaleja, puolueen kannattajat äänestävät. Kiihkoilijat käyvät äänestämässä. Samaan aikaan fiksutkin ihmiset sanovat, että EU ei vaikuta minun elämääni enkä käy äänestämässä.

Mäkipää kävi äänestämässä Unkarin suurlähetystössä ensimmäisenä europarlamenttivaalien ennakkoäänestyspäivänä.

– Oli hienoa ja mielenkiintoista äänestää juuri Unkarissa, mutta myös puistattavaa, kuvailee Mäkipää.

Hän muistuttaa, että Unkarin isoin äärioikeistolainen Fidesz-puolue on muuttanut perustuslakia pönkittääkseen omaa valtaansa, ja ottanut median omaan liekaansa sekä vaientanut opposition mediassa. Puolue on vaihtanut virkamiehiä ja lopettanut sukupuolen tutkimuksen yliopistoissa.

Muukalaisvihamielisyys hautaa ratkaistavia asioita

Mäkipää pelkääkin, että äänestämättä jättäminen toistuu EU-maasta toiseen.

– EU on ollut onnistunut rauhanprojekti, mutta se voi myös muuttua. Äärioikeisto ajaa vähemmistöjä ahtaalle ja lisää syrjintää ja eriarvoistumista eli kaikkea sitä, mitä vastaan vasemmisto taistelee.

Äärioikeistolaisten ja oikeistopopulistien ennakoidaan lisäävän meppilukuaan. Fideszille povaillaan paikallisesti kahta lisäpaikkaa.

– Jos huomio EU:ssa keskittyy muukalaisvihamielisyyteen, jäävät sivuun asiat, joita oikeasti pitäisi ratkaista. Jos keskitytään rakentamaan muureja Euroopan ympärille, sosiaalinen puoli jää kokonaan paitsioon.

Hän muistuttaa, että naisten mahdollisuudet osallistua politiikkaan ja vaikuttamismahdollisuudet vähenevät äärioikeiston nousun mukana.

– Tämä ei sovi yhtään 2020-luvulle.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!