Anniina Säilynoja

THL esittää hoitotakuun lyhentämistä kiireettömässä hoidossa kolmesta kuukaudesta viikkoon.

Asiakkaan kannalta kiireettömän hoidon kolmen kuukauden aikaraja on perusterveydenhuollossa liian pitkä. Tätä mieltä on Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. Laitoksen FinSote-tutkimuksen mukaan joka seitsemäs suomalainen kokee, ettei saa riittävästi lääkäripalveluita.

– Hoitotakuun lyheneminen esimerkiksi yhteen viikkoon parantaisi koko palvelujärjestelmän asiakaslähtöisyyttä ja toimivuutta. Potilaat saisivat paremmin oikea-aikaista hoitoa ja erikoissairaanhoidon ja muiden erityispalveluiden tarve voisi vähentyä, ylijohtaja Marina Erhola sanoo.

Perusterveydenhuollon kiireettömiä lääkärikäyntejä oli vuonna 2018 noin neljä miljoonaa. Keskimäärin puolet potilaista sai kiireettömään hoitaa lääkärin vastaanottoajan viikon sisällä yhteydenotosta. Noin kolme prosenttia ylitti kolmen kuukauden hoitotakuun aikarajat.

Hoitoon pääsy viikon sisällä ajanvarauksesta edellyttää myös terveyskeskusten toimintatapojen kehittämistä.

Perusterveydenhuollossa hoitoonpääsyssä pullonkauloja

Sipilän hallituksen sote-hankkeessa tiedostettiin perusterveydenhuolto yhtenä hoitoonpääsyn pullonkaulana. Sitä haluttiin ratkoa lisäämällä valinnanvapautta ja ulkoistamalla hoitoa perusterveydenhuolto mediajäteille.

Säätytalolla etsitään parhaillaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla käytävissä hallitusneuvotteluissa sote-uudistuksen raameja. Valinnanvapautta neuvotteluissa olevat puolueet eivät hyväksy. Hallituksen kaaduttua myös kokoomus sanoutui irti valinnanvapaudesta.

ILMOITUS

THL:n asiantuntijoiden mukaan hoitoon pääsyn varmistaminen viikon sisällä ajanvarauksesta edellyttää terveyskeskusten toimintatapojen kehittämistä ja perusterveydenhuollon henkilöstön määrän lisäämistä.

– Lääkäreiden rekrytointia voi helpottaa, jos työyhteisössä toimii sujuvasti lääkärijohtoinen tiimi, sanoo Erhola.

THL esittää moniammatillisten tiimien vahvistamista. Potilaan hoitoon osallistuu tarvittaessa sairaanhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, päihdehoitaja, fysioterapeutti, psykologi, sosiaalialan ammattilainen ja lääkäri.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!