Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sosiaalidemokraattien vetämiin hallitusneuvotteluihin osallistuvat vasemmistoliitto, keskusta, vihreät ja RKP.

Leikkauspolitiikan tie on kuljettu loppuun, lupaa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne. Hallitustunnustelija sanoi tiistaiaamuna Säätytalolla, että rakenteilla olevan hallituksen ei tarvitse lähteä leikkaamaan valtion menoja.

– Tämä hallitus voi käyttää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointiluontoisiin menoihin merkittävästi lisää rahaa.

– Lähdemme rakentamaan sellaista tulevaisuutta, jossa jokainen suomalainen voi kokea, että eriarvoisuus yhteiskunnassa vähentyy, että saamme tehtyä investointeja tulevaisuuteen, joilla Suomi pärjää 2030-luvulla. Suomi kantaa oman vastuunsa ilmastonmuutoksesta, Rinne sanoi.

Rinne on neuvottelujen alusta asti sanonut, että tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen tämän viikon perjantaina. Rinteen mukaan aikataulun suhteen näyttää erittäin hyvältä. Niin kutsutuista ilmiöpöydistä suurimman osan odotetaan saavan työnsä valmiiksi tänään.

– Pääsemme eteenpäin hyvin todennäköisesti sillä tavalla, että viimeistään huomenna alamme kasata puheenjohtajien kesken hallitusohjelmaa näiden pöytien tuloksista, Rinne sanoi.

Aikatauluja mutkistaa sunnuntaina käytävät eurovaalit, jotka aiheuttavat puheenjohtajille lisäkiireitä.

– Se tarkoittaa, että en ole ihan varma onnistutaanko perjantaihin mennessä kokonaisuutta lyömään kasaan vai täytyykö käyttää viikonloppu.