Lehtikuva/Sami Halinen

Julkisessa keskustelussa asetetaan usein vastakkain ympäristö ja työllisyys. Tämä asemointi aiheuttaa täysin aiheetonta pelkoa toimeentulon menettämisestä ja vastarintaa välttämättömille toimenpiteille.

Vain sellaiset investoinnit, jotka huomioivat ympäristönsuojelun ja päästöjen leikkaustavoitteet, ovat kannattavia investointeja myös työläisten kannalta. Historiallisesti he ovat aina maksaneet ympäristön pilaamisesta niin terveydellään kuin toimeentulonsa menettämällä.

Siksikin on tärkeää luoda ympäristökestävää työtä investoimalla, samalla kun vähennämme päästöjä ja ohjaamme kulutusta. Jos vain kiellämme ja verotamme, saamme kestävän muutoksen sijasta aikaan vastustusta ja kuohuntaa.

Meidän pitää olla edellä luomassa uutta ympäristökestävää työtä ja Euroopan laajuista työkalupakkia eriarvoisuuden poistoon sosiaaliturvan, työehtojen, minimitoimeentulon ja koulutuksen kautta. Sosiaalinen yhtenäisyys kytkeytyy vahvasti ilmastonmuutoksen ratkaisuun.

Pitkät työurat samalla työnantajalla ovat historiaa, ja työn tekemisen eri muodot haastavat myös ay-liikettä.

ILMOITUS

Kuvataiteilijana olen elänyt työn murrosta koko aikuisikäni: itsensätyöllistäjyys, nollatuntisopimukset ja pakkoyrittäjyys silppuisten määräaikaisuuksien lisäksi ovat vapaalla taidekentällä ja taiteilijoiden sivutöissä arkea.

Sitä kautta syntyy hyvä kuva siitä, millainen työelämä olisi laajemminkin ilman ay-liikettä ja työehtosopimuksien turvaa. Kun työttömyysturva ja työsuhdeturva puuttuu, joutuu tekemään mitä tahansa ja joustamaan loputtomiin.

Työn murros, silpputyö, itsensätyöllistäjyys ja alustatyö haastavat koko Eurooppaa. EU:n rooli työlainsäädännössä on merkittävä vapaan liikkuvuuden vuoksi. Tarvitsemme työehtojen ja sosiaaliturvan minimitasoja ja sääntöjä siihen, milloin syntyy työsuhde toimeksiannon sijaan, jotta mikään maa ei saavuta kilpailuetua turvan puutteen vuoksi.

Työn murroksen edessä emme voi nostaa käsiä pystyyn ja antaa työnantajien siirtää riskiä ja vastuuta työntekijöille. Itsensätyöllistäjille tulee saada oikeus määrittää minimipalkkioita – muuten tämä joukko joutuu jatkossa pakon sanelemana polkemaan palkkoja, etenkin jos perusturva on olematon.

Elisa Lientola

Lahti