Elokapina

Iso-Britanniasta lähtöisin oleva Elokapina-liike levisi Suomeen.

25 Elokapina-liikkeen aktivistia esitti perjantaiaamuna kuolevansa Säätytalon portaille. Tempauksen viesti oli, että neuvottelijoiden on toimittava nyt tai ei koskaan.

– Seuraava hallituskausi ratkaisee, saammeko estettyä ilmastonmuutoksen ja kuudennen massasukupuuttoaallon katastrofaalisimmat seuraukset. Nyt on viimeinen mahdollisuus toimia, sanoo performanssiin osallistunut Jutta Piispa.

Hän oli mukaan tempauksessa, koska halusi muistuttaa päättäjiä siitä, mikä on oikeasti tärkeää.

Elokapina on kansainvälinen liike, joka valjastaa väkivallattoman kansalaistottelemattomuuden kamppailuun hiilineutraalin ja ilmasto-oikeudenmukaisen maailman puolesta. Kansan Uutiset kertoi liikkeestä toukokuun alussa. Liike vaatii ilmastohätätilan julistamista sekä läpinäkyvää kriisitiedotusta globaalin ilmastokriisin vaikutuksista.

Die-in on väkivallattoman vastarinnan muoto, jossa mielenosoittajat kaatuvat samanaikaisesti yhdessä maahan esittäen kuollutta. Tempauksen lopuksi aktivistit nousivat yhdessä ylös ja juhlistivat elämää.

ILMOITUS

YK:n pääsihteeri António Guterres on todennut, että jos suunta ei muutu vuoteen 2020 mennessä, hukkaamme mahdollisuutemme estää ilmastonmuutosta karkaamasta hallinnasta. Ihmisen aiheuttamat ilmastonmuutos ja sukupuuttoaalto ovat viemässä planeettaamme kohti ihmiskunnan historian suurinta katastrofia.

Massaprotesteja ympäri Eurooppaa

– Huolestuttaa meidän ja lastemme tulevaisuus. Nyt on kiire tehdä iso suunnanmuutos politiikassa, kun on vielä pieni mahdollisuus, että tämä planeetta voitaisiin säilyttää elinkelpoisena, sanoo tempauksessa mukana ollut Salli Karisalmi.

– Muutos alkaa siitä, että tilanne otetaan politiikassa vakavasti ja että Suomessa julistetaan ilmastohätätila. Sen sijaan nyt ympäristöä tuhoavia toimia tuetaan verorahoin, mikä on mielestäni epäeettistä ja järjenvastaista.

Iso-Britanniasta lähtöisin oleva Extinction Rebellion -nimellä tunnettu liike on lyhyessä ajassa levinnyt noin 50:een maahan. Huhtikuussa vietetyn kansainvälisen kapinaviikon aikana liikkeen aktiivit vaativat ilmastohätätilan julistusta massaprotesteilla ja tempauksilla ympäri Eurooppaa.