Lehtikuva/Roni Rekomaa

Velkahallitus. Kreikan tie. Vaalituloksen vastainen.

Politiikantoimittajilla meni kahvi väärään kurkkuun viime viikon keskiviikkona, kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vahvisti hallitusneuvotteluihin lähtevät puolueet. Sitoutumattomien tiedotusvälineiden toimittajat valitsivat puolensa niin puolueellisesti, ettei täällä puolueellisessa ikinä kehtaisi. Varsinaisia neuvotteluja ei ollut käyty minuuttiakaan, kun osa toimittajista jo tiesi, että nyt pannaan pystyyn varsinainen velkaralli ja yleinen vastuuttomuus.

Järkytykset eivät loppuneet siihen. Viikon lopulla Rinne kertoi, että aluksi neuvottelupöydissä saa unelmoida. Talouden raameihin unelmia aletaan sovittaa vasta nyt.

Siis mitä!? Hallitusneuvotteluthan pitää aloittaa niin, että valtiovarainministeriön virkamiehet iskevät heti alussa poliitikoille luun kurkkuun, ja siinähän sitten leikkaavat tai itkevät ja leikkaavat.

Politiikantoimittajat rakastavat talouskurin lisäksi kaikin puolin vakaata meininkiä. Kaiken olisi parasta olla niin kuin on aina ollut. Tämä vuosikymmen on kuitenkin ollut vaikea pitkän linjan ammattilaisille. Turvallisuus järkkyi, kun vuodesta 1983 vallinnut kolmen suuren puolueen asetelma mureni vuoden 2011 vaaleissa.

ILMOITUS

Tämän kevään vaaleissa eduskunnasta lähti suuri joukko konkareita ja tilalle tuli ennätysmäärä nuoria naisia, jotka ovat arvaamattomia seppokääriäisiin ja eeroheinäluomiin verrattuna.

Ei tällä muuten olisi merkitystä, mutta samat toimittajat pitkälti päättävät, mitä politiikasta pääsee julkisuuteen ja missä sävyssä – ja mikä ei kiinnosta. Avoin pilkallisuus ja nälviminen ovat lisääntyneet, kun erikoistoimittajat raportoivat palstoillaan omista mielipiteistään. Visioi ja unelmoi siinä sitten, kun Herra Toimittaja tekee sinut naurunalaiseksi kommenttipalstallaan.

Kirjoittaja on Kansan Uutisten toimituspäällikkö.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.