Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Ison-Britannian brexit on oiva oppitunti äänestämisen merkityksestä europarlamenttivaaleissa. Britanniassa EU-vastainen brexit-puolue on tuoreen mielipidemittauksen mukaan saamassa eurovaaleissa enemmän kannatusta kuin perinteiset valtapuolueet konservatiivit ja työväenpuolue yhteensä.

Nousussa olevien jyrkän linjan nationalististen oikeistopopulististen puolueiden tavoite on kasvattaa valtaansa heikentääkseen Euroopan unionia. Puolueet haluavat heittää kapuloita EU:n päätöksenteon rattaisiin.

Eurooppalaiset oikeistopopulistit, aivan kuten Suomessa perussuomalaiset, torjuvat ilmastonmuutoksen ja kyseenalaistavat ihmisoikeudet sekä vapaan liikkuvuuden.

Oikeistopopulistit antavat ymmärtää, että ne tarjoavat valtaa kansalle. Tosiasiassa pitkälti johtajiensa persoonan varaan rakentuvat puolueet kaappaavat valtaa itselleen ja keskittävät sitä johtajilleen.

Samaan aikaan kun oikeistopuolueet korostavat rajat kiinni -hengessä konservatiivisia ja nationalistisia arvoja, ne ovat verkostoituneet voimakkaasti europarlamenttivaalien alla.

ILMOITUS

Viimeksi tällä viikolla Ranskan kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen kävi vauhdittamassa Tallinnassa oikeistopopulistisen Ekre-puolueen kampanjaa.

Äänet ratkaisevat, keillä on valtaa parlamentissa seuraavien viiden vuoden aikana. Kiinnostus EU-vaaleja kohtaan on ollut Suomessa ja muissa jäsenmaissa kansallisia vaaleja laimeampaa.

Viisi vuotta sitten suomalaisista alle 40 prosenttia kävi äänestämässä. Vain ensimmäisissä EU-vaaleissa vuonna 1996 äänestysprosentti oli edes jossain määrin säällinen eli 57,5 prosenttia.

Voimiaan yhdistäneet oikeistopopulistit ovat villinneet äänestäjiään pitkin Eurooppaa noustakseen EU-parlamentin kolmen suurimman ryhmän joukkoon. Edellisten vaalien jälkeen parlamentin populistiset ja fasistiset ryhmittymät hajosivat eri ryhmiin. Nyt suuntana on keskittää valtaa.

Valta keskittyy parlamentissa ryhmille. Voikin käydä niin, että sen sijaan että oikeistopopulistit kampittaisivat Euroopan unionia, ne riitelevät vaikutusvaltansa hajalle.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.