Lehtikuva/Fadel Senna

Pelastusalukset vedetty pois, jäljellä vain lentopartiointi. Puolueista apua ajelehtiville aluksille kannattavat vain vasemmistoliitto, vihreät ja RKP.

Vasemmistonuoret vaatii Euroopan unionia kantamaan vastuun Välimerellä ja Euroopassa pakolaisten auttamiseksi. Järjestö pitää erittäin häpeällisenä unionin toimintaa Välimerellä ja pakolaiskysymyksen hoitamisessa. Välimeri ei saa olla harmaa alue, jossa ei noudateta kansainvälistä tai merioikeutta.

EU-maat ovat vetäneet pois laivansa operaatio Sophiasta, joka on vuoden 2015 jälkeen pelastanut noin 45 000 ihmistä mereltä. Jäljelle on jäänyt vain lentopartiointi.

Samalla EU on vaikeuttanut kansalaisjärjestöjen apua Välimerellä niin, että kaikki ihmisiä pelastavat laivat ovat joutuneet vetäytymään pois Välimereltä.

– Tänä vuonna Välimerellä on hukkunut jo yli 400 ihmistä. Väkivalta, köyhyys ja konfliktit ajavat ihmiset vaarantamaan henkensä paetessaan Välimeren kautta. Tarve ylittää Välimeri ei ole kadonnut laivojen lähdettyä. EU on vastuussa Välimerellä hukkuvien hengestä ja niistä ihmisistä, jotka joutuvat epäinhimillisiin oloihin Libyaan, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

Ihmiset salakuljetuksen armoilla

Italia ja Libya solmivat EU:n tuella helmikuussa 2017 yhteistyösopimuksen, jonka mukaan EU maksaa ja antaa teknistä tukea Libyan rannikkovartiostolle siitä hyvästä, että se estää ihmisten tulon Libyan kautta Eurooppaan. Järjestely on tehty siksi että mikäli muut kuin libyalaiset laivat palauttaisivat ihmisiä maahan, jota ei pidetä turvallisena, olisi se kansainvälisen oikeuden vastaista. Libyassa pakolaisia viedään pidätyskeskuksiin, joissa tehdään vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

ILMOITUS

– Toimia Välimerellä on perusteltu ihmiskaupan ja salakuljetuksen vastaisena, mutta tämä väite sivuuttaa täysin sen, miten ihmiset jätetään usein ihmiskaupan sekä salakuljetuksen armoille Libyassa. EU on epäonnistunut pakolaiskysymyksen hoidossa. Nyt olisi korkea aika jatkaa pelastamista Välimerellä ja sopia vastuunjaosta EU:n sisäisesti, vaatii Zidan.

Puolueet nihkeitä avulle

Suomen tietotoimisto kysyi toukokuun alussa eduskuntapuolueilta, pitäisikö Suomen auttaa Välimerellä jopa useita päiviä ajelehtivia turvapaikanhakijoita lupaamalla ottaa heidät vastaan. Tilanne muuttui akuutiksi sen jälkeen kun Italia sulki viime vuonna satamansa pakolaisaluksilta.

Ajatukseen kriittisesti suhtautuivat SDP, perussuomalaiset, kokoomus, keskusta sekä kristillisdemokraatit. Niiden mielestä huomio pitäisi kiinnittää koko turvapaikkajärjestelmän uudistamiseen.

Valmiimpia auttamaan ovat vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Välimeren maihin on tullut tänä vuonna enää noin 20 000 siirtolaista, joista valtaosa on tullut Kreikkaan ja Espanjaan.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!