Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kommentti: Brexit(kö) on lisännyt kansalaisten myönteisyyttä Euroopan unionia kohtaan.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskellä kaiken kiinnostuksen nieleviä hallitusneuvotteluja. Europarlamenttivaalien kampanjointi on jäänyt eduskuntavaalien ja hallitusneuvottelujen jalkoihin.

Europarlamenttivaalit ovat äärimmäisen tärkeät kaikille, jotka eivät halua rikkoa Euroopan unionia. Oikeistopopulistien vaara on todellinen. Sen voi selättää vain äänestämällä.

Kansan Uutisten kyselyn mukaan ilmastonmuutoksen vastainen toiminta, ihmisoikeudet, tasavertaisuus, työelämäkysymykset ja demokratiakehitys ovat asioita, joiden puolesta vasemmiston ehdokkaat toimivat.

Europarlamenttivaalit ovat tärkeät kaikille, jotka eivät halua edistää EU:n hajottamista.

Kaikki nämä arvot ovat myrkkyä maahanmuuttovastaisille oikeistopopulisteille, jotka Jussi Halla-ahon sanoin haluavat rakentaa muuria Euroopan ympärille.

Hyytävä Halla-ahoa

Tällä viikolla perussuomalaisten Jussi Halla-ahon eurovaalihaastattelu Ylen puheenjohtajien sarjassa oli hyytävää kuultavaa. Perussuomalaiset, kuten muutkin oikeistopopulistit, kampanjoivat ”rajat kiinni Euroopassa” -hengessä.

ILMOITUS

Tavoitteena on EU:n rapauttaminen sisältä päin, kun poliittista enemmistöä EU:sta eroamiselle ei löydy. Myöskään kansalaisilta ei löydy tukea.

Reilusti yli puolet suomalaista näkee EU:sta olevan enemmän hyötyä kuin haittaa. EVAn kyselyn mukaan 56 prosenttia suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja kielteisesti suhtautuvien osuus on pudonnut lähemmäs kymmenen prosentin tasoa.

Perussuomalaiset haluaisivat erota EU:sta, mutta Halla-ahon mukaan sen vaatiminen on energian hukkaamista, koska poliittista tahtoa tähän ei löydy. Sen sijaan EU:ta on muutettava sisältäpäin.

Kansallismieliset voimat hakeutuvat yhteen

Halla-aho visioi kansallismielisten, maahanmuuttovastaisten oikeistopopulistien olevan jopa parlamentin toiseksi suurin ryhmä.

EU:n suunnan muuttamista Halla-aho pitää parempana nationalistien näkökulmasta kuin vuoden 2014 europarlamenttivaalien jälkeen. EU:n kääntämistä nationalistien kelkkaan kavahtavien kannattaa ottaa vakavasti Halla-ahon visioinnit.

Edellisten parlamenttivaalien jälkeen kansallismieliset yrittivät yhdistyä, mutta eri maiden oikeistopopulistit eivät mahtuneet samaan ryhmään.

Aggressiivista oikeistolaista ja nationalistista politiikkaa harjoittavien, eri maista tulevien populistien mahtuminen samaan ryhmään ei ole itsestään selvää, mutta Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on innostanut eurooppalaisia oikeistopopulisteja tiivistämään yhteistyötään.

Kapuloita EU:n päätöksenteon rattaisiin

Yhdistyivätpä tai eivät oikeistopopulistit pyrkivät hajottamaan EU:n päätöksentekoa. Askel askelelta, kuten Halla-aho luonnehti puolueen etenemistä Suomen eurosta eroamista kohti.

Oikeistopopulistit ja äärikansallismieliset puolueet ovat käyttäneet EU-parlamenttia puhujalavanaan kannattajilleen. Kapuloiden heittelijöiden määrä lisääntyneekin parlamentissa.

Esimerkiksi Britanniassa EU-vastainen brexit-puolue on tuoreen mielipidemittauksen mukaan saamassa eurovaaleissa enemmän kannatusta kuin konservatiivit ja työväenpuolue yhteensä.

Ainoa tapa hillitä populistien vallan lisääntymistä ja Euroopan hajoamista on äänestäminen.