Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Turun varjotapahtumassa voi tukea Palestiinan queer-yhteisöä.

Tänään tiistaina alkavat Tel Avivissa Euroviisut ensimmäisellä semifinaalilla, jossa Suomenkin Darude hakee paikkaa varsinaiseen lauantain kilpailuun.

Vasemmistonuoret kehottaa boikotoimaan viisuja. Järjestön mukaan niissä luodaan postikorttikuvastoa Israelista ja sivuutetaan maan harjoittama miehitys, saarto ja ihmisoikeuksia rikkova politiikka. Israel on vuosikymmenten ajan miehittänyt palestiinalaisalueita, tuhonnut palestiinalaisten koteja, kontrolloinut miehitettyjen palestiinalaisalueiden vettä, tappanut mielenosoittajia ja pidättänyt lapsia.

– Euroviisut toimii Israelin valtion propagandana ja auttaa rakentamaan valheellista sekä positiivista kuvaa valtiosta, joka jatkuvasti rikkoo ihmisoikeuksia ja kansainvälistä oikeutta. Ei käännetä katsettamme pois vääryydestä ja sorrosta, vaan euroviisuista, sanoo Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

Suomen kilpailukappaleen nimi on Look Away, ”katso pois”.

Euroviisujen slogan Dare to Dream, ”uskalla unelmoida”, on inklusiivisuutta, monimuotoisuutta ja yhtenäisyyttä symboloiva.

ILMOITUS

Vasemmistonuorten mukaan todellisuudessa Euroviisujen järjestäjämaa Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan ovat erittäin kaukana yhtenäisyyttä, inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta rakentavasta toiminnasta. Lukuisten henkilöiden, järjestöjen ja yhteisöjen rinnalla myös Vasemmistonuoret kehottaa boikotoimaan Euroviisuja.

– Tapahtuma, jossa toisen osapuolen olemassaolo on häivytetty täysin, ei edistä rauhaa millään tavalla. Näin piilotetaan maailmalta täysin se epäinhimillinen todellisuus, jossa miehityksen ja saarron keskellä elävät ihmiset elävät, toteaa Zidan.

Tämän vuoden ”apartheid-viisujen” seuraamiselle on järjestön mukaan hyviä vaihtoehtoja, kuten osallistuminen Palestiinan queer-yhteisön tueksi järjestettäviin varjoviisuihinlauantaina 18.5. Turun kirjakahvilassa.

Vasemmistonuoret kehottaa lisäksi pitämään ääntä boikotin syistä sosiaalisessa mediassa.