Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nuorisotyöttömyydessä tapahtumassa iso käänne ylöspäin.

Hallitusneuvottelijat joutuvat varautumaan työllisyyden kasvun hiipumiseen jo ensi vuonna, varoittaa työ- ja elinkeinoministeriö työmarkkinaennusteessaan. Viime vuonna työmarkkinoiden kehitys oli poikkeuksellisen suotuisaa. Ennusteen mukaan työllisyys kasvaa vielä tänä vuonna noin 35 000 henkilöllä viime vuoteen verrattuna, mutta enää 15 000:lla ja vuonna 2020.

Myös työttömyyden lasku taittuu.

Työllisyysaste kasvaa tänä vuonna 72,8 prosenttiin ja ensi vuonna 73,4 prosenttiin. Kohtaanto-ongelmat, rakenteellinen työttömyys ja väestön ikärakenteen muutos alkavat jo rajoittaa työllisyyden kasvua. Työllisyyskasvu rakentuu pelkästään palvelusektorin varaan.

Työvoima kasvaa tänä ja ensi vuonna 7 000 hengellä, mikä on selvästi edellisvuotta vähemmän. Kun työvoiman koko ei enää juuri kasva, tulee suurin osa työllisten määrän kasvusta suoraan työttömistä. Keskimääräinen työttömyysaste laskee tänä vuonna 6,3 prosenttiin ja ensi vuonna 6,0 prosenttiin.

Nuorisotyöttömyyden lasku pysähtyy

Työttömien työnhakijoiden määrän edellisvuosien raju lasku on taittumassa ja ennustetta on korjattu aiempaa pessimistisemmäksi. Erityisen suuri käänne on tapahtunut nuorisotyöttömyydessä: alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien määrä uhkaa jäädä noin 30 000 henkeen, mikä on noin 10 000 enemmän kuin vuonna 2008 ennen finanssikriisiä.

Pitkäaikaistyöttömien kokonaismäärä vähenee edelleen lähivuosina, mutta uusien pitkäaikaistyöttömien määrä ei enää laske. Täten myös pitkäaikaistyöttömyyden lasku hiipuu.

Työ- ja elinkeinoministeriön ennuste julkaistaan kahdesti vuodessa.