Lehtikuva/Markku Ulander

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota tuo lisää vaikeuskerrointa.

Viides päivä hallitusneuvotteluissa on alkanut. Aamulla puoluejohtajat uskoivat, että tilannekuva alkaa valmistua tänään eri pöydissä.

Uutena elementtinä neuvotteluja sävyttää Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota.

Hallitusneuvotteluita vetävän SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan tilannekuva valmistuu lähes kaikissa ryhmissä tänään kello 12:een mennessä.

– Hyvin yhtenäinen käsitys näyttää olevan puolueilla, jotka ovat mukana näissä neuvotteluissa ilmiöiden osalta. Niistä lähtevät sitten määrittymään tavoitteet ja keinot asioiden eteenpäin viemiseksi.

Talouden tilannekuva on Rinteen mukaan se, että neuvotteluissa mukana olevat puolueet jakavat valtiovarainministeriön näkemyksen talouden tilasta. Ikääntymisen takia ikäperusteiset menot kasvavat Suomessa ja niiden vastapainoksi on oltava riittävästi tuloja.

ILMOITUS

Kiinan ja Yhdysvaltojen nokittelu tuo viennistä riippuvaiseen Suomeen oman lisäelementtinsä.

– Aina kun sääntöpohjainen kauppa on vaarassa, se tarkoittaa meille isoja riskejä tulevaisuuteen. Tämä pitää ottaa huomioon tietenkin.

Infrahankkeiden rahoitus esillä

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi yleisen talouskehityksen vaikuttavan siihen, miltä tulevat neljä vuotta näyttävät. Protektionismiin ja vapaakauppaan liittyviä jännitteitä on myös Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä.

– Mutta totta kai on myös asioita, joihin kansainvälinen tilanne ei vaikuta suoraan, vaan ne ovat ratkaistavissa ihan kotimaisesti.

Haaviston mukaan neuvotteluissa olevilla puolueilla on paljon tavoitteita, jotka pitäisi sovittaa yhteen. Nyt ryhmillä on ohje katsoa ensin, mitä pitäisi toteuttaa. Talouden puitteet ja toteutusaikataulut katsotaan sen jälkeen.

– Suuret infrastruktuurihankkeet ovat sellaisia, joiden rahoituksesta pitää keskustella ja ne ovat varmasti tämän viikon asioita.

Onnistuneet neuvottelut ovat Haaviston mukaan sellaiset, joissa kaikki saavat ykköstavoitteitaan läpi. Vihreillä ne liittyvät koulutukseen sekä ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan.

– Nyt ollaan vasta siinä vaiheessa, että tällä viikolla kuullaan asiantuntijoita.

Panostuksia tehtävä

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan neuvotteluissa ollaan siirtymässä konkreettiselle tasolle. Loppuviikosta pitäisi olla olemassa jaettu näkemys taloudellisesta raamista, jossa hallitusohjelmaa tehdään.

– Totta kai tässä rakennetaan talouspolitiikkaa niin, että on mahdollista tehdä tarpeellisia panostuksia koulutukseen ja eriarvoisuuden torjuntaan. Se on ollut koko ajan meille selkeä lähtökohta.

Andersson sanoi olevansa edelleen sitä mieltä, että neuvotteluja on helpompi käydä keskustan kuin kokoomuksen kanssa.