Lehtikuva/Martti Kainulainen

”Tavoitteen tulee olla ratkaista ilmastonmuutos niin, että saamme samanaikaisesti tehtyä Suomesta tasa-arvoisemman maan.”

Maanantaina jatkuneissa hallitusneuvotteluissa yhdeksi vaikeaksi kysymykseksi ennakoidaan ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa. Erityisesti keskustan ja vihreiden näkemyksiä voi olla vaikea sovittaa mitä tulee muun muassa metsien käyttöön.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi maanantaina iltapäivällä näkevänsä neuvotteluissa mukana olevien puolueiden kokoonpanon mahdollisuutena.

Mahdollisuuden hallituspohjassa Andersson näkee olevan niiden pinttyneiden jännitteiden ja ristiriitojen ylittämisessä, jotka ovat vaivanneet Suomen ilmastopoliittista keskustelua.

”Viime vaaleissa monet mediat rummuttivat paikkansapitämättömiä väitteitä siitä, kuinka jotkut puolueet olisivat ´viemässä auton pihasta tai lihat padasta`. Monet suomalaiset pelkäsivät, että ilmastopoliittiset toimet johtaisivat omien elinkustannusten nousuun”, Andersson kirjoittaa.

Hänen mukaansa tällä hallituspohjalla on viimein mahdollista rakentaa koko kansan ja koko Suomen ilmastopolitiikkaa.

”Suomalaisista maanviljelijöistä ja metsänomistajista pitää tehdä ilmastosankareita ja maatalousyrittäjien mahdollisuuksia tuottaa ja myydä esimerkiksi biokaasua liikennekäyttöön pitää parantaa. Ilmastotoimia suunnitellessa pitää aina huomioida sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja se, että päätökset eivät saa olla tuloeroja kasvattavia. Tavoitteen tulee olla ratkaista ilmastonmuutos niin, että saamme samanaikaisesti tehtyä Suomesta tasa-arvoisemman maan”, Andersson kaavailee.

Hänen mielestään Suomi tarvitsee juuri nyt koko kansan ilmastopolitiikkaa, ”jotta saamme kaikki mukaan tukemaan tarpeellisia toimia ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Ja koko kansan ilmastopolitiikkaa me pystymme toivottavasti myös tällä kokoonpanolla tekemään”.