All Over Press

Green New Deal -suunnitelmien ytimessä on ilmastopolitiikan yhdistäminen sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.

Kanadassa esiteltiin tällä viikolla Green New Deal -suunnitelma, jonka takana on 67 kansalaisjärjestöä. Tavoitteena on leikata Kanadan kasvihuonekaasujen päästöt puoleen 11 vuodessa.

Hankkeen nimenä on The Pact for a Green New Deal.

Kanadan suunnitelmassa tärkeällä sijalla ovat alkuperäiskansat. Toinen sen pääperiaatteista on leikata päästöjä ilmastotieteen ja alkuperäiskansojen tietouden pohjalta suojellen samalla kulttuurista ja biologista monimuotoisuutta.

Myös vasemmistoliitolla on Green New Deal.

Toisena periaatteena on, ”ettei ketään jätetä, vaan on rakennettava parempi nykyisyys ja huominen kaikille”.

Perustamisjulistuksen mukaan ilmastonmuutoksen torjumiselle välttämättömät toimet tarjoavat myös ainutlaatuisen tilaisuuden rakentaa oikeudenmukaisuutta ja vaurautta. Ohjelmalla luvataan luoda yli miljoona työpaikkaa.

ILMOITUS

Kolmivaiheinen suunnitelma

Suunnitelma jakautuu kolmeen vaiheeseen. Ensiksi kerätään ihmisiltä allekirjoituksia sitoumukseen, jossa he lupaavat toimia Green New Dealin puolesta. Ohjelma sai heti käynnistysvaiheessa useiden tunnettujen henkilöiden tuen, kuten muusikkojen Neil Youngin ja Rufus Wainwrightin.

Toisena vaiheena suunnitelmasta keskustellaan eri kaupungeissa järjestettävissä kokouksissa. Julkistamistilaisuudet järjestettiin maanantaina Montrealissa, Torontossa ja Vancouverissa.

Kolmas vaihe on suunnitelman esittäminen poliittisille päättäjille.

Kanadalainen tutkija Kyla Tienhaara vertaa Conversation-julkaisussa Green New Deal -suunnitelman tarpeellisuutta jääkiekko-otteluun.

”On kolmas puoliaika Stanley Cupin playoffien seitsemännessä pelissä, ja joukkueemme on pahasti tappiolla. On aika vetää maalivahti pois ja laittaa parhaat hyökkääjät kentälle. Emme tiedä, pystymmekö voittamaan, mutta annamme kaikkemme, jotta voittaisimme”, kirjoittaa Tienhaara.

Suunnitelmia useissa maissa

Green New Deal on tänä talvena noussut esiin monissa maissa. Erityisesti sitä on tehnyt tunnetuksi Yhdysvaltain demokraattien vasemman laidan tuore kansanedustaja Alexandria Ocasio-Cortez. Nimi on haettu presidentti Franklin D. Rooseveltin 1930-luvun New Deal -elvytysohjelmasta.

Hankkeet eivät ole eri maissa aivan samoja, mutta periaatteena on kaikkialla ekologinen jälleenrakennusohjelma, johon yhdistyy taloudellinen ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Ensimmäisen kerran New Green Deal -ideasta puhuttiin runsas kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi Britanniassa perustettiin Green New Deal Group vuonna 2007.

Espanjan vaalit huhtikuussa voittaneen Pedro Sánchezin sosialistipuolueen (sosiaalidemokraattien) ohjelmajulistuksena oli Green New Deal.

Euroopan vihreillä on oma Green New Deal -julistuksensa.

Eurooppalainen vasemmistoliike DiEM25 – jonka tunnetuin edustaja on Kreikan entinen valtiovarainministeri Yanis Varoufakisesitti huhtikuussa kansainvälisen Green New Deal -hankkeen käynnistämistä.

Varoufakisin ja kumppaneiden ajatuksena on rakentaa suunnitelma, jossa ilmastonmuutoksen torjumista ei nähdä uhrauksien tienä, vaan kaikkia hyödyttävänä kansainvälisenä yhteistyönä. Suunnitelmassa 5 prosenttia globaalista bkt:stä eli 8 000 miljardia dollaria vuosittain käytettäisiin muutokseen tarvittaviin investointeihin.

Vasemmistoliiton Green New Deal

Vasemmistoliitto esittää eurovaaleihin Green New Deal -ohjelmaa eli Euroopan ekologista jälleenrakennusohjelmaa. Ajatuksena on yhdistää ilmastopolitiikka ja työllisyyden lisääminen.

Vasemmistoliiton Euroopan Green New Deal -ohjelmaa esitellään tiistaina 14.5. Helsingissä ravintola Ruplassa (Helsinginkatu 16) klo 18.