Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Hallitusneuvotteluja käydään kahdeksassa työryhmässä sekä useassa alaryhmässä.

Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueiden edustajat on julkaistu valtioneuvoston sivuilla. Neuvottelut alkoivat sosiaalidemokraattien johdolla Säätytalossa Helsingissä keskiviikkona.

Puolueista mukana ovat sosiaalidemokraattien lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Demarien puheenjohtaja Antti Rinne kertoi keskiviikkona, että tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen 24.5.

Neuvottelut on jaettu kahdeksaan työryhmään, ja niiden sisällä on vielä alaryhmiä. Näin ollen hallitusneuvotteluihin osallistuvia ihmisiä on melkoinen määrä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson istuu muiden puoluejohtajien ryhmässä kuten tekee puoluesihteeri Joonas Leppänen. Koordinaatioryhmässä vasemmistoliittoa edustaa eduskuntaryhmän pääsihteeri Minna Kelhä.

”Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi” -työryhmää vetää sosiaalidemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin. Vasemmistoliittoa ryhmässä edustavat kansanedustaja Mai Kivelä sekä eduskuntaryhmän työntekijä Laura Koskinen.

ILMOITUS

Tämän työryhmän alaryhmän aiheena on asuntopolitiikka, jota vetää vihreiden Tiina Elo. Vasemmistoliiton edustajat ovat kansanedustaja Pia Lohikoski sekä asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran johtaja Jarmo Lindén. Lohikoski työskenteli ennen kansanedustajaksi nousua pitkään Vuokralaiset ry:ssä, joka on valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvoja ja neuvonantaja.

Vasemmistoliitto vetää oikeusvaltion kehittämistä

”Suomi kokoaan suurempi maailmalla” -työryhmää vetää keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen. Vasemmistoliitolta ryhmässä istuvat kansanedustajat Paavo Arhinmäki ja Johannes Yrttiaho.

Eurooppa-politiikkaa pohtivan alaryhmän puheenjohtaja on eduskunnassa pudonnut vihreiden Olli-Poika Parviainen. Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Jan Koskimies ja SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä istuvat siinä vasemmistoliiton edustajina. Koskimies siirtyi Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtajaksi muutama vuosi sitten. Sitä ennen hän työskenteli pitkään vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä eri tehtävissä.

Kolmas työryhmä on nimeltään ”Turvallinen oikeusvaltio Suomi”. Sitä vetää keskustan kansanedustaja Markus Lohi, ja vasemmistoliitolta ryhmässä istuu kansanedustaja Matti Semi sekä eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Jyri Kuusela.

Tässä työryhmässä on kaksi alaryhmää, joista oikeusvaltion kehittämistä pohtivaa ryhmää vetää vasemmistoliiton Dan Koivulaakso. Toinen edustaja on eduskuntaryhmän työntekijä Mikko Aarnio.

Toinen alaryhmistä pohtii puolustuspolitiikkaa. Sitä vetää RKP:n pitkän linjan vaikuttaja Ole Norrback, joka istui kansanedustajana vuodet 1979–1987 sekä 1991–1999. Vasemmistoliitolta ryhmässä istuvat kansanedustaja Markus Mustajärvi sekä eduskuntaryhmän työntekijä Johanna Kelhu.

”Elinvoimainen Suomi” -työryhmää vetää sosiaalidemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari. Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen sekä varakansanedustaja Risto Kalliorinne ovat vasemmistoliiton jäsenet ryhmässä. Kalliorinne toimii kansanedustajana muutaman kuukauden, koska europarlamentaarikko Merja Kyllönen palaa kansanedustajaksi vasta kesällä.

Kyllönen vetää tämän työryhmän alaryhmää, joka pohtii liikenneverkon kehittämistä ja ylläpitämistä. Toinen vasemmistoliiton edustaja ryhmässä on puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Juho Kautto.

Toinen alaryhmistä käsittelee maataloutta, ja sen puheenjohtaja on keskustan Markus Lohi. Vasemmistoliitolta ryhmässä ovat kansaedustaja Jari Myllykoski sekä pitkän uran ympäristöministeriössä tehnyt Sauli Rouhinen.

Kestävää taloutta ja veroja

”Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi” -työryhmän puheenjohtajana toimii sosiaalidemokraattien kansanedustaja Antti Lindtman. SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen ovat ryhmässä vasemmistoliiton jäseninä. Asara-Laaksonen on myös vasemmistoliiton puoluehallituksen jäsen.

”Kestävän talouden Suomi” -työryhmää vetää sosiaalidemokraattien SAK:n pitkäaikainen puheenjohtaja, ex-kansanedustaja Lauri Ihalainen. Kansanedustaja Jussi Saramo sekä SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà edustavat siinä vasemmistoliittoa.

Tämän työryhmän alaryhmä pohtii veropolitiikkaa, ja sitä vetää sosiaalidemokraattien kansanedustaja Timo Harakka, joka on profiloitunut puolueen veroasiantuntijana. Vasemmistoliitolta ryhmässä istuvat ex-kansanedustaja Kari Uotila, joka istui lähes koko kansanedustajan uransa valtiovarainvaliokunnassa ja sen verojaostossa. Uotilan lisäksi vasemmistoliitolta ryhmässä on eduskuntaryhmän työntekijä Henri Purje.

”Oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaan ottava Suomi” -työryhmän puheenjohtaja on sosiaalidemokraattien kansanedustaja Krista Kiuru. Vasemmistoliiton jäsenet ovat kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen sekä professori Juhani Lehto.

Sosiaaliturvan uudistamista pohtivassa alaryhmässä puheenjohtaja on SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov. Vasemmistoliiton perustulomallin valmistelua vetänyt kansanedustaja Anna Kontula istuu ryhmässä, kuten myös eduskuntaryhmän työntekijä Juho Orjala.

Toinen alaryhmä pohtii sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta. Sen puheenjohtaja on keskustan Anu Vehviläinen. Vasemmistoliiton edustajat ovat kansanedustaja Katja Hänninen sekä ex-kansanedustaja Erkki Virtanen.

”Osaamisen ja innovaatioiden Suomi” -työryhmää vetää keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen. Kansanedustaja Veronika Honkasalo sekä eduskuntaryhmän työntekijä Niina Jurva ovat ryhmässä vasemmistoliiton edustajat.

Tämän työryhmän alaryhmä pohtii kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoasioita. Sen puheenjohtajiksi on nimetty vihreiden kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto sekä Mari Holopainen. Vasemmistoliiton ex-kansanedustaja Eila Tiainen sekä JHL:n maahanmuutto- ja monikulttuurisuusasioista vastaava järjestötoimitsija Laura Tuominen edustavat siinä vasemmistoliittoa.