Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven viestitti Ylen Ykkösaamussa (4.5.) blokkipolitiikan olevan Ruotsissa mennyttä maailmaa.

Puolueiden kannatus on hajonnut eri puolueille. Kärjessä eivät ole vuosikymmeniä jatkuneen perinteen mukaisesti joko porvarit tai sosiaalidemokraatit.

Löfven korostikin, ettei 28,3 prosentin kannatuksella voi päättää yksin maan linjasta. Suomen ykkösen eli SDP:n kannatus on yli 10 prosenttiyksikköä pienempi.

Hallituksessa on tehtävä kompromisseja, viestitti Löfven. Suomessakin on pitkä perinne kompromisseista ja konsensuspolitiikasta. Viimeisimpien hallitusten tekemät kompromissit ovat syöneet hallituspuolueita ja pääministereitä.

Hallitusten päätöksenteko on lahonnut, pääministeri on vaihtunut tai puolue on hajonnut, kuten kävi perussuomalaisille Sipilän hallituksessa. Lopulta Sipilän hallitus kaatui.

ILMOITUS

Löfven torjui ruotsidemokraattien osallistumisen hallitukseen samoin sanakääntein kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on viestittänyt epäilyään perussuomalaisten arvopohjasta. Ihmisarvo kuuluu kaikille, eikä siitä tingitä toisin kuin populistit.

Rinteen linjaamista hallitustunnustelukysymyksistä käytiin omituista keskustelua siitä, miten SDP on sulkemassa hallitusovia perussuomalaisilta ilmastokysymyksellä.

Perussuomalaiset asemoivat ilmastonmuutoksessa puolueensa kaikkia muita vastaan. Jättäytymällä kaikkien muiden eduskuntapuolueiden allekirjoittaman ilmastonmuutossopimuksen ulkopuolelle puolue korosti olevansa vaihtoehto.

Ällistyttävästi puolue on saanut vaaleissa vähemmistöön jääneille linjauksilleen tukea hallituskokoonpanosta käydyssä keskustelussa. Yli 80 prosenttia äänestäjistä valitsi toisin kuin perussuomalaiset.

Perussuomalaisille ympäristöarvot ja ilmastonmuutos ovat taktikoinnin pelimerkkejä, kuten spekulointi tuulivoimaloiden läheisyydessä räjähtelevistä lepakoista tuulivoiman vastustamisessa.

Kirjoittaja on Kansan Uutisten päätoimittaja.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.