Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

SDP ja keskusta palaavat hallitusyhteistyöhön 32 vuoden jälkeen. Näin käy, jos Antti Rinteen nimellä ”Tulevaisuuden tekijät – uusi punamulta” kutsuma hallitus syntyy kesäkuun alkupäiviin mennessä. Monet muut puhuvat mieluummin kansanrintamasta silloin, kun hallituksessa mukana on myös vasemmistoliitto, kuten sen edeltäjä SKDL oli vuoteen 1982 asti.

Kutsumanimiä tärkeämpää on, että Rinne aloitti heti torstaina viiden puolueen hallitusneuvottelut, joissa pilkahtaa monella tavalla uusi kevät porvarihallituksen synkkien vuosien jälkeen. Uudesta raikkaasta otteesta todistaa jo se, ettei avauspäivää varattu vain taloussynkistelyyn, vaan neuvottelijoille esitettiin tilannekuva sosiaalisesta ja ekologisesta tilanteesta. Tämä lupaa hyvää. Suomen ja maailmankin ongelmiin pureudutaan kokonaisvaltaisesti eikä yksin talouden ahtaista raameista valittaen.

Myös Antti Rinteen esittelemät neljä painopistettä – eriarvoisuuden korjaaminen, tulevaisuusinvestoinnit, parempi työelämä ja ilmastopolitiikka – sopinevat sellaisinaan SDP:n lisäksi ainakin vasemmistoliitolle ja vihreille.

Kysymysmerkki on, miten edellinen pääministeripuolue keskusta sopeutuu uuteen tilanteeseen, jossa esimerkiksi aktiivimalli puretaan.

Vasemmistoliitolle tilanne on uusi ja innostava. Se ei ole koskaan ollut samassa hallituksessa keskustan kanssa eikä koskaan päässyt hallitusneuvotteluihin tilanteessa, jossa niiden vetäjä puhuu niin samaa kieltä puolueen kanssa.

ILMOITUS

”Tällä kokoonpanolla on mahdollista saada aikaiseksi hallitus, joka parantaa suomalaisten arkea. Se tarkoittaa, että suomalaisten perusturvaan ei tehdä enää heikennyksiä, terveydenhuoltoa vahvistetaan ja epäoikeudenmukainen aktiivimalli puretaan”, sanoi puheenjohtaja Li Andersson.

Se on todella paljon, kun viime kaudella totuttiin, että ainoa vaihtoehto on köyhien ja työttömien kyykyttäminen.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.