Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Jos vasemmistoliitto pääsee sopimukseen hallitukseen menosta, tullaan siitä järjestämään jäsenäänestys.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson lähtee viemään puoluetta hallitukseen. Vasemmistoliitto sanoi kyllä hallitustunnustelijan, sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen kutsuun ja osallistuu Helsingin säätytalolla käytäviin hallitusneuvotteluihin.

– Vasemmistoliitto sai vaaleissa vaalivoiton. Olemme iloisia ja tyytyväisiä, että pystymme entistä vahvemmalla mandaatilla olemaan näissä hallitusneuvotteluissa olemaan mukana, Andersson sanoi.

Demarien ja vasemmistoliiton kanssa hallitusneuvotteluihin osallistuvat keskusta, vihreät ja RKP. Jotkut vasemmistolaiset lähtivät kutsumaan pohjaa moderniksi kansanrintamaksi.

– Tämä kokoonpano on sellainen, jossa me pystymme kaikkein parhaiten edistämään meille tärkeitä tavoitteita. Ne liittyvät eriarvoisuuden ja köyhyyden vähentämiseen, koulutuspanostuksiin suomalaisten osaamistason vahvistamiseen sekä oikeudenmukaisen ja kunnianhimoisen ilmastopolitiikan tekemiseen, Andersson muotoili tiedotustilaisuudessa.

– Helppoja hallitusneuvotteluista tuskin tulee, mutta me olemme tähän kokoonpanoon tyytyväisiä.

ILMOITUS

Toukokuu menee Säätytalolla

Hallitusneuvottelut alkoivat heti keskiviikkona. Rinne sanoi tavoitteeksi sen, että hallitusneuvottelut saataisiin päätökseen 24.5. Jos niin kutsuttu moderni kansanrintama syntyy, on sillä 117 paikkaa eduskunnassa. Rinne muistuttikin, että näitä puolueita äänesti 1,7 miljoonaa suomalaista.

Demarit väänsivät monta tuntia enemmän kokoomuksen kanssa tunnusteluvaiheessa kuin muiden puolueiden kanssa. Niiden aikana Rinteelle selvisi, että kokoomuksen kanssa hallitusta on vaikea saada kasaan.

– Hallitusjoukko 117 kansanedustajan tuella voi tehdä parasta politiikkaa eriarvoisuuden torjuntaan, voi tehdä parasta politiikkaa ilmastonmuutoksen torjuntaan, voi tehdä parasta politiikkaa suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden näkökulmasta, Rinne muotoili.

Kokoomus yllätti Anderssonin

Andersson tunnusti yllättyneensä, kuinka kovaa kokoomus kävi tunnusteluvaiheessa juuri vasemmistoliiton kimppuun. Siinä mielessä keskustan päätös osallistua hallitusneuvotteluihin oli helpotus.

– Meillä on huomattavasti helpompaa löytää yhteistä näkemystä tällaisessa pohjassa, jossa keskusta on mukana kuin mitä olisi kokoomuksen kanssa.

Hallitusneuvotteluihin oman värinsä tuo se, että punavihreät puolueet olivat neljä vuotta oppositiossa moittimassa keskustajohtoisen hallituksen tekemisiä. Toimitusministeristön pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä osallistuu myös hallitusneuvotteluihin.

Andersson huomautti, että monen keskustalaisen mukaan syy puolueen järkyttävässä vaalituloksessa oli liian oikeistolainen politiikkaa viime vaalikaudella.

– Tässä avautuu keskustalle mahdollisuus olla mukana hallituskokoonpanossa, jossa on mahdollisuus tehdä panostuksia myöskin pienimpiin sosiaalietuuksiin, pienimpiin eläkkeisiin ja hyvinvointipalveluihin.

Vasemmistoliitto on nostanut yhdeksi kynnyskysymykseksi viime hallituksen luoman aktiivimallin. Siitä Andersson ei odota tulevan ongelmaa hallitusneuvotteluissa.

– Olen aina tulkinnut aktiivimallin olevan kokoomuslaisten hanke ja lempilapsi.

Vaikeimmiksi kysymyksiksi hallitusneuvotteluissa Andersson povaa talous- ja veropolitiikkaa.

– Vihreillä on esimerkiksi on hyvin kunnianhimoisia tavoitteita yritystukien uudistamiseen, ja keskusta on linjannut, ettei yritysten verotusta saa kiristää. Varmasti myös ilmastopoliittisissa kysymyksissä pitää löytää yhteinen näkemys.

Jäsenäänestys vielä edessä

Jos viisi puoluetta pääsevät sopimukseen hallitusyhteistyöstä, tulee vasemmisto järjestämään aiempien päätösten mukaisesti neuvoa-antavan jäsenäänestyksen hallitukseen osallistumisesta. Mahdollinen jäsenäänestys tullaan järjestämään sähköisesti.

– Me keskustelimme siitä jo tunnusteluvaiheessa. Sanoimme, että tässä on kyse jäsenistön osallistamisesta sekä mahdollisimman vahvan mandaatin hakemisesta. Ei se sen kummempia keskusteluja aiheuttanut, Andersson sanoi.