Lehtikuva/Markku Ulander

Kommentti: Arvopohja huuhdottiin vessasta jo hallitusneuvottelujen lämmittelykierroksella.

Tulee todella mielenkiintoinen hallitus, mutta niin tulee oppositiokin. Eduskunnan oikealla laidalla vieri vieressä istuvat suuruusjärjestyksessä perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit. Kaksi Suomen arvokonservatiivisinta puoluetta ja niiden välissä arvoliberaali kokoomus, josta vaalien jälkeen kuitenkin kuulutettiin yhteistyötä nimenomaan perussuomalaisten kanssa.

Paljon on tapahtunut kahdessa vuodessa. Ensi kuussa tulee kuluneeksi sen verran politiikan edellisistä dramaattisista päivistä. Johtoaan vaihtanut perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta. Heidän paikkansa otti siniset, jotka pyyhkiytyivät poliittiselta kartalta eduskuntavaaleissa.

Päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen perustelut keikaukselle olivat ylevät, se kuuluisa arvopohja.

Ihmisoikeudet ja oikeusvaltioperiaate ovat länsimaisen demokratian perusta, eivät poliittista korrektiutta tai liturgiaa, perusteli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo 12. 6. 2017.

Hän jatkoi, ettei kokoomus voi olla sellaisessa mukana, joka ei tällaisia arvoja jaa.

ILMOITUS

Kaksi vuotta myöhemmin perussuomalaisten arvot ovat vähintään ennallaan, käytännössä entisestään koventuneet. Kukaan puolueen eurovaaliehdokkaista ei esimerkiksi olisi valmis pelastamaan Välimereen hukkuvia pakolaisia. Hallitukseen osallistumisen kynnyskysymyksissään se puhui joka käänteessä ”haitallisesta” humanitaarisesta maahanmuutosta.

Se mikä on muuttunut, on kokoomuksen arvopohja. Puolueessa availtiin vaalien jälkeen isolla joukolla ovia hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa.

Kyse ei ollut vain esimerkiksi uusien rivikansanedustajien kokemattomuudesta tai julkisuuden hakemisesta. Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra on sanonut, että ”sen perusteella, mitä perussuomalaiset ovat vaalikampanjansa aikana puhuneet, nähdään että vaikka emme yksi yhteen kaikesta ole samaa mieltä, niin yhteinen sävel voisi löytyä” (Uusi Suomi 6.5.).

Vaalikampanjassa perussuomalaisilla oli vain kaksi teemaa: maahanmuuton ja ilmastopolitiikan ”haitallisuus”. Näistäkö kokoomus nyt olisi valmis löytämään yhteisen sävelen perussuomalaisten kanssa?

No nythän he pääsevät käytännössä kokeilemaan sitä. Joko ennen juhannusta tulee yhteinen välikysymys, jossa mainitaan ”haittamaahanmuutto”?

Kun perussuomalaisten arvot eivät ole muuttuneet, niin kokoomuksen ovat. Hallituskiimassa äärioikeiston myötäily oli kokoomuksen uusi arvopohja.