Lehtikuva/Martti Kainulainen

Antti Rinne valitsi hallitusneuvotteluihin SDP:n lisäksi keskustan, vihreät, vasemmistoliiton ja RKP:n. Niillä on yhteensä 117 kansanedustajaa.

Hallitusneuvottelut alkavat tänään iltapäivällä SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kesken. Hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi ratkaisustaan hetki sitten. Tekeille laitetaan siis vihertäväksi tai punavihreäksi kutsuttu kansanrintama, jolla olisi selkeä 117 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa. Neuvotteluihin osallistuvat puolueet saivat vaaleissa 1,7 miljoonaa ääntä.

Rinne sanoi, että tulevalla hallituksella on neljä tavoitetta, korjata eriarvoisuutta, vahvistaa tulevaisuuden uskoa tulevaisuusinvestoinneilla, parempi työelämä ja ilmastopolitiikka niin, että lämpeneminen rajoitetaan 1,5 asteeseen.

Rinteen mukaan demarit kutsuvat tulevaa hallitusta nimellä ”Tulevaisuuden tekijät – uusi punamulta”. Tulossa on ensimmäinen SDP:n ja keskustan yhteinen hallitus sitten vaalikauden 1983–1987.

Parlamentaariseen kaikkien puolueiden yhteiseen valmisteluun Rinne lupasi ainakin sote- ja sosiaaliturvan uudistamisen.

Arvio viime vaiheessa oli se, että keskustan kanssa on helpompi sopia keskeisistä kysymyksistä kuin kokoomuksen, Rinne sanoi, ja vakuutti käyneensä vakavalla mielellä kaikki kolme suurinta puoluetta.

ILMOITUS

SDP:n kansanedustajan Timo Harakan mielestä ratkaisu oli lopulta yksinkertainen: kokoomus ei hyväksynyt hallitusta, johon vaalivoittajat osallistuvat.

SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentuva sinipuna kaatui tunnusteluissa. Kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen mukaan syynä oli talous. Kokoomus ei saanut Rinteeltä vastausta, millaista alijäämää hän vaalikauden aikana tavoittelee.

Vasemmistoliitto tyytyväinen

Vasemmistoliitto osallistuu hallitusneuvotteluihin tavoitteenaan eriarvoistumisen pysäyttäminen, helposti saavutettavat terveyspalvelut ja oikeudenmukainen puolentoista asteen ilmastopolitiikka.

Puheenjohtaja Li Andersson on tyytyväinen Antti Rinteen hallitusneuvotteluihin kutsumaan hallituspohjaan. Andersson uskoo, että vasemmistoliiton tavoitteet on mahdollista sovittaa tänään neuvottelut aloittavan hallituspohjan ohjelmaan.

– Tällä kokoonpanolla on mahdollista saada aikaiseksi hallitus, joka parantaa suomalaisten arkea. Se tarkoittaa, että suomalaisten perusturvaan ei tehdä enää heikennyksiä, terveydenhuoltoa vahvistetaan ja epäoikeudenmukainen aktiivimalli puretaan, Andersson sanoo.

Vasemmistoliitto suuntaa Säätytalon hallitusneuvotteluihin tavoitteenaan varmistaa, että neuvottelutulos luo edellytykset tasa-arvoa vahvistavalle politiikalle.

– Nyt on tärkeää varmistaa, että hallitusneuvotteluiden lopputuloksesta hyötyvät ennen kaikkea kaikista heikoimmassa asemassa olevat ihmiset, eivät ainoastaan valmiiksi hyvinvoivat. Meille tärkeintä on pysäyttää suomalaisten eriarvoistuminen ja varmistaa, että Suomi tekee oikeudenmukaista ja vastuullista puolentoista asteen ilmastopolitiikkaa, Andersson jatkaa.

Tavoitteina paremmat sote-palvelut ja panostukset koulutukseen

Vasemmistoliitto on asettanut hallitusyhteistyölleen kärkitavoitteet ja kynnyskysymykset.

Puolueelle tärkeimmät tavoitteet ovat selkeät kirjaukset talouspolitiikan oikeudenmukaisuudesta, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden vahvistamisesta, perhevapaauudistuksesta, kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta, sekä mittavat panostukset suomalaiseen osaamiseen, koulutukseen ja tieteeseen.

Kynnyksinään vasemmistoliitto mainitsee perusturvan heikennyksistä pidättäytymisen, epäonnistuneen aktiivimallin purkamisen, sekä ilmastopolitiikan, jonka raamit ovat linjassa 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Lisäksi kynnyksinä mainitaan sotilaallinen liittoutumattomuus ja ihmisoikeusperustainen politiikka.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajan Hanna Sarkkisen mielestä tämä on hyvä päivä.

Neuvottelut alkavat iltapäivällä

Hallitusneuvottelut Säätytalossa alkavat jo tänään iltapäivällä. Normaalisti hallitusneuvottelut alkavat valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin taloudellisilla tilannekatsauksilla, mutta Rinne rikkoo kaavan. Nyt talouden madonlukujen lisäksi tuleville hallitusneuvottelijoille esitetään sosiaalinen ja ekologien tilannekuva.

Talouden tilannekuvasta alustavat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki. Sosiaalisen tilannekuvan esittelee yksikönpäällikkö Anne Lounamaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja ekologisen tilannekuvan Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen.

Lisäksi tilaisuudessa alustavat opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.