Timo Antero Korhonen

Saamelaisneuvoston ruotsinsaamelainen puheenjohtaja Åsa Larsson Blind korosti, että arktisella alueella asuvien elämään muutos vaikuttaa jo nyt.

Arktisen neuvoston ulkoministerikokous ei kyennyt saamaan aikaiseksi yhteistä julkilausumaa ensimmäistä kertaa historiansa aikana. Sen sijaan hyväksyttiin kaksi erillistä lausumaa, toinen ministerien yhteinen lausuma ja puheenjohtajan Timo Soinin lausuma.

Erimielisyyteen syynä oletettavasti oli Yhdysvaltojen haluttomuus sisällyttää julkilausumaan ilmastonmuutosta käsittelevää kohtaa. Toinen historiallinen asia oli, että neuvosto oli täysilukuisena koolla toista kertaa.

Saamelaisneuvoston ruotsinsaamelainen puheenjohtaja Åsa Larsson Blind viittasi puheenvuorossaan Harry Potteriin toteamalla,että nuorten suosimassa kirjasarjassa on velho, Lordi Voldemort, johon viitataan myös toteamalla ”hän, jonka nimeä ei pidä mainita”. Jos mainitaan, hän saattaa ilmestyä. Nimeämällä vihollisen velhot riskeeraavat henkensä.

– Haluaisimme alleviivata, että ilmastonmuutos ei ole kuin Voldemort, joka ilmaantuu vain kun mainitaan. Meille, jotka asumme arktisella alueella, se jo tapahtuu ja sillä on suuri vaikutus meidän elämäämme. Mainitsemalla sen todellisella nimellään – me voimme taistella sitä vastaan, vähentää sen vaikutusta – emmekä tarvitse mitään taikavoimia.

– Tässä huoneessa on voima ja mahdollisuus sopia kunnianhimoisista tavoitteista päästöjen vähentämisen suhteen ja asettaa standardit muulle maailmalle, Blind veti yhteen.

ILMOITUS

Lainauksellaan Blind viittasi ainakin kahteen suuntaan: toisaalta Yhdysvaltojen ilmastonmuutoksen kieltämiseen, toisaalta siihen, että kukaan ei nimennyt Yhdysvaltojen nykyistä hallintoa syypääksi yhteisen julistuksen torppaamiseen.

Samoilla linjoilla olivat lähes kaikki muutkin Arktisen neuvoston jäsenet, niin ministerit kuin alkuperäiskansojen edustajatkin. Alaskan inuiittien puheenjohtaja James Stotts toi omassa puheenvuorossaan esille myös Suomen saamelaisiakin vaivaavan ongelman: on eri asia muodollisesti ”osallistua” kuin voida osallistumisen kautta myös vaikuttaa asioihin.

Pompeo kovisteli Kiinaa ja Venäjää

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo esitteli jo ennen kokousta maanantai-iltapäivällä omia näkemyksiään Arktisesta. Keskeinen johtopäätös oli, että Arktisesta on tulossa kansainvälisen politiikan temmellyskenttä. Keskeisenä lähtökohtana Pompeolla oli Kiinan ja Venäjän syyttäminen lähes kaikesta mahdollisesta.

Venäjän osalta Pompeo mainitsi merivoimien ja tukikohtien vahvistamisen Arktiksella ja Ukrainan tapahtumat. Kiinasta Pompeo totesi, että on arktisia maita ja sitten maita, jotka ei ole arktisia, sillä Kiina määrittelee itsensä lähellä Arktista olevaksi maaksi ja on myös neuvoston tarkkailija.

Pompeolle Arktinen on täynnä resursseja, joista tulee kilpailua, kaikkien on kuitenkin pelattava markkinoilla samoilla säännöillä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi omassa puheenvuorossaan neuvostossa, että arktisen alueen hyödyntämisen pitää tapahtua Arktisen ympäristön ehdoilla. Lisäksi Lavrov kertoi tavoitteista Venäjän tulevalle puheenjohtajakaudelle.

Ulkoministeri Timo Soini luovutti neuvoston kokouksessa puheenjohtajan nuijan Islannin ulkoministeri Gudlaur Thór Thódarsonille, joka linjasi Islannin puheenjohtajakauden tavoitteita. Islannin tavoitteena on kestävä kehitys, merien turvallisuus, meren resurssien hyödyntäminen, meren muovisaasteiden torjunta. Uusi termi oli ”bluebioeconomy”. Lisäksi Thódarson mainitsi ilmaston ja sen tutkimisen sekä yhteisöjen kestävän kehityksen. Yleisotsikkona on parempi ja vahvempi Arktinen.