Lehtikuva/Martti Kainulainen

Perussuomalaiset kipuilee asiassa, koska kokee saavansa liian vähän tv-näkyvyyttä oikealla laidalla. Europarlamentissa se kelpaa puolueelle.

Eduskunta käy parhaillaan tunteikasta keskustelua ryhmien istumajärjestyksestä. Tunteisiin se menee perussuomalaisilla siksi, että puhemiesneuvosto esittää ryhmän siirtämistä oikeaan laitaan. Vastustamisen perusteluiksi perussuomalaiset ovat kertoneet, että niiltä paikoilta on huonompi tv-näkyvyys.

Paikanvaihtoviikot johtuvat siitä, että RKP toivoi jo vuosi sitten pääsyä salissa keskemmälle. Muutosta ei haluttu tehdä kesken vaalikauden. Eduskunta päättää istumajärjestyksen aina uuden vaalikauden alussa.

Puhemiesneuvosto esittää, että uusi istumajärjestys noudattaisi samaa käytäntöä kuin Euroopan parlamentissa ja Pohjoismaiden neuvostossa, joissa perussuomalaiset ovat oma-aloitteisesti ja aktiivisesti hakeutuneet oikeaan laitaan, kuten kansanedustaja Paavo Arhinmäki asian ilmaisi.

Oikeisto pohtii identiteettiään

Arhinmäki kysyi, puhuvatko perussuomalaiset eri tavalla kotimaassa ja ulkomailla, koska puheenjohtaja Jussi Halla-aho ottaa edustajapaikan vastaan eurovaaleissa. Sitä ennen Halla-aho haluaa olla rakentamassa europarlamenttiin uutta oikeistoryhmää.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja tulkitsi käytävää keskustelua oireeksi oikeiston murroskaudeksi.

ILMOITUS

Anderssonin mukaan perussuomalaiset pohtivat, kuinka oikeistolaisia ovat ja kokoomuslaiset sitä, ovatko arvoliberaaleja vai -konservatiiveja.

Hän jatkoi tällä hetkellä näyttävän siltä, että vanhat oikeistopuolueet kuten kokoomus tulevat yhä konservatiivisemmiksi estääkseen äänestäjävuotoa radikaalioikeistolle. Perussuomalaisten kaltainen radikaalioikeisto taas pyrkii häivyttämään oikeistolaisen talouslinjansa, jotta ei menettäisi keskiluokan ääniä.

Perussuomalaisten uhriutumisshow

Eduskunnassa ja sen ulkopuolella paheksutaan, että uusi eduskunta käyttää aikaansa tällaisen asian vatvomiseen.

Paavo Arhinmäki oli samaa mieltä siitä, ettei keskustelu luo arvokasta ja kunnioitusta herättävää kuvaa eduskunnasta. Hänen mielestään jupakasta ovat kuitenkin vastuussa perussuomalaiset itse ja vain siksi, etteivät he pääse mielestään riittävästi televisioon oikealta laidalta.

Eduskunnassa on kuitenkin nykyään kameroita niin paljon, että näkyvyyttä on mahdollista saada jokaiselta paikalta.

Puhemiesneuvostoon kuuluva Arhinmäki olisi toivonut asiassa yksimielistä ratkaisua. Hän totesi, että demokratiassa kukaan ei voi yksin sanella ja jos yksimielisyyttä ei synny, silloin äänestetään.

Kansanedustaja Jussi Saramo kutsuu käytävää keskustelua perussuomalaisten uhriutumisshowksi.