Lehtikuva/Johannes Eisele

Satelliittikuvien perusteella kymmeniä moskeijoita on tuhottu tai vaurioitettu.

Kiinan muslimienemmistöisessä Xinjiangin maakunnassa on vuodesta 2016 lähtien hävitetty kokonaan tai osittain yli 30 moskeijaa ja pyhäkköä. Näin kertoo brittilehti Guardian tiistaina julkaisemassaan artikkelissa, jonka se on laatinut yhdessä Bellingcat-tutkimusyhteisön kanssa.

Tutkimus perustuu satelliittikuvien analysointiin. Edellä linkatussa Guardianin artikkelissa on esimerkkejä kuvista.

Kuvista tutkittiin kaikkiaan 91 muslimien uskonnollista kohdetta. Niistä 31 moskeijaa ja kaksi suurta pyhäkköä oli kärsinyt suuria vaurioita vuosien 2016 ja 2018 välillä.

Kiina on viime Xinjiangin muslimeihin kohdistuvaa valvontakampanjaa.

Kokonaan tai lähes kokonaan tuhoutuneita uskonnollisia rakennuksia oli 17. Muistakin puuttuivat kupolit ja minareetit.

Lisäksi oli vielä tuhoutunut 9 sellaista rakennusta, jotka entisten xinjiangilaisten mukaan olivat moskeijoita, vaikka niissä ei ollut ulos näkyviä tunnuksia kuten minareetteja tai kupoleita.

Kiina on viime vuosina kiihdyttänyt Xinjiangin muslimeihin, erityisesti uiguureihin, kohdistuvaa valvontakampanjaa. Kiina perustelee tätä uskonnollisen ektsremismin torjumisella. Kiina on kiistänyt raportit suurista ”uudelleenkoulutusleireistä”.

Bellingcat on aikaisemmin muun muassa selvittänyt Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014 alasammutun malesialaiskoneen (MH17) tapausta.