Lehtikuva/Paula Virta

”Meidän on yksinkertaisesti pakko muuttaa tapaamme tuottaa ja kuluttaa.”

Kansanedustaja Mai Kivelä ei viime yönä ollut saada unta, koska häntä ahdisti niin paljon YK:n IPBES-luontopaneelin raportti maailman luonnon monimuotoisuuden hupenemisen hälyttävästä tilanteesta.

Kivelä kirjoittaa asiasta Facebookissa.

Rapotin mukaan jopa miljoona lajia on vaarassa tuhoutua, useimmat lähivuosikymmeninä. Kivelän mielestä luonnon monimuotoisuuden kriisiraportti vertautuu viime syksyn IPCC:n ilmastoraporttiin. Tutkijoiden arvioiden mukaan vähintään yli kolmannes maapallon luonnosta on tuhoutunut vuoteen 2050 mennessä.

Luonnon tuhoutumisen suurin syypää on tutkijoiden mukaan ruoantuotanto niin maalla kuin merelläkin.

Lue tästä Kivelän maaliskuussa julkaistu haastattelu ruokavallankumouksesta.

Myös metsätalous ja ihmisen infrastruktuurin rakentaminen ovat tuhonneet elintilaa kasveilta ja eläimiltä. Kolme neljännestä maa-alasta ja lähes yhtä paljon meristä on ihmisen valtaamaa.

ILMOITUS

Kivelän mukaan raportin kokoama sanoma ei ole uutta tietoa, mutta koskaan aiemmin emme ole saaneet näin kattavaa arviota maailman luonnon tilasta.

Hän kysyy, miten näiden tietojen kanssa sitten tulisi elää.

”No, ainakin jos olet päättävässä asemassa, sinun tulisi viimeinkin kantaa vastuusi globaalista uhasta, joka uhkaa myös ihmisen elämää tällä maapallolla. Meidän on yksinkertaisesti pakko muuttaa tapaamme tuottaa ja kuluttaa. Ihmisen onnellisuus ei ole kiinni jatkuvan kasvun kertakäyttökulutuskultuurista.”

Luonnon monimuotoisuuden hupenemisen ja samaan aikaan ilmastokriisin torjumisen haaste on ”lähes liian massiivinen”, mutta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole, Kivelä toteaa.

”Meidän on otettava ympäristökriisi politiikan kärkiprioriteetiksi, ja sen ratkaisemisen on näyttävä niin hallitusohjelmassa kuin kansainvälisen politiikan agendalla. Joko me valitsemme toiminnan tai sitten toimimattomuuden. Me tiedämme, kumpi on oikein.”