Lehtikuva/Sonny Tumbelaka

Ihminen on monin tavoin riippuvainen luonnonprosesseista, ja monimuotoisuuden väheneminen vaikuttaa ihmiseen.

Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on vähintään yhtä suuri uhka ihmiselle kuin ilmastonmuutos. Näin ennakkotietojen mukaan sanotaan YK:n raportissa, jonka on laatinut hallitustenvälinen biodiversiteettifoorumi IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).

Raportti, jota on koottu kolme vuotta, julkaistaan tänään iltapäivällä Pariisissa. Julkistusta voi seurata webcast-lähetyksenä klo 14 alkaen (Suomen aikaa).

Ennakkotietoja raportista on julkaistu useissa tiedotusvälineissä. Esimerkiksi brittilehti Independentissä IPBES:in johtaja Robert Watson sanoo, että lajien, ekosysteemien ja geneettisen monimuotoisuuden häviäminen on globaali uhka ihmisen hyvinvoinnille.

Suurin syy monimuotoisuuden häviämiseen ovat maankäytön muutokset.

Tuhon vauhti kiihtyy

Ennakkotietojen mukaan raportissa kerrotaan, että lajeja häviää nopeammin kuin koskaan, ja tahti on koko ajan kiihtymässä. Jopa miljoonaa kasvi- ja eläinlajia uhkaa sukupuutto.

Suurin syy ovat maankäytön muutokset. Ihmisen toiminta on vaikuttanut kolmeen neljäsosaan maailman maapinta-alasta. Ylikalastus on ajanut valtamerien kalakannat kestokyvyn rajoille.

ILMOITUS

Ihminen on monin tavoin riippuvainen luonnonprosesseista.

Ihmisen toiminta on hävittänyt metsiä, kosteikkoja ja muita luonnontilaisia ympäristöjä. Tämä heikentää puhtaan hengitysilman ja juomaveden saatavuutta sekä maaperän tuottavuutta.

Lehtikuva/Thomas Kienzle

Kun lisäksi pölyttäviä hyönteisiä katoaa, maailman kyky tuottaa ruokaa heikkenee.

Ilmastonmuutos on osatekijä, mutta ei ainoa tekijä luonnon monimuotoisuuden heikkenemisessä. Biodiversiteetin heikkenemiseen on kuitenkin kiinnitetty paljon vähemmän huomiota kuin ilmastonmuutokseen.

Tänään julkistettava raportti on ensimmäinen laatuaan sitten vuoden 2005 ja se on kattavin kautta aikojen. Sitä on ollut laatimassa 150 asiantuntijaa 50 maasta, sekä luonnontieteiden että yhteiskuntatieteiden edustajia.

Koko tieteellinen raportti on 1 800-sivuinen, mutta tänään julkaistaan poliittisille päätöksentekijöille tarkoitettu tiivistelmä siitä.