IPS/Saleem Shaikh

Pakistanin faktat:

Valtio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 203,9 miljoonaa

Uskonnot: 96 % muslimeja, loput pääosin hinduja ja kristittyjä

Kansallisen köyhyysrajan alla 24,3 % (2016)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 54,9 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 150/188

(Lähde: YK)

Yltyvien äärisäiden vaikutukset pelottavat päättäjiä ja kansalaisia.

Pakistan kuuluu ilmastonmuutoksen vaikutuksille pahimmin altistuvien maiden joukkoon maailmassa. Tilanne on herättänyt sekä päättäjät että kansalaiset pohtimaan vastatoimia.

Pakistanin parlamentin ylähuoneen eli senaatin alakomitea julisti 2014 puhtaan ja terveellisen ympäristön kuuluvan jokaisen perusoikeuksiin. Tuolloin julkaistiin myös ensimmäinen median käyttöön tarkoitettu opas ympäristötuhoista ja ilmastonmuutoksesta.

Pakistanin parlamentti tuottaa ensimmäisenä maailmassa kaiken tarvitsemansa sähkön aurinkovoimalla. Sitä saadaan Kiinan lahjoittamista aurinkopaneeleista.

Senaatti on myös aloittanut kampanjan ”vihreän ja puhtaan” pääkaupungin puolesta. Konkreettinen esimerkki sen toteutuksesta on Islamabadin Comsats-yliopiston Sano ei muoville -kampanja. Opiskelijat ja opettajat kulkevat ovelta ovelle jakamassa tiedotteita ja kertomassa asiasta.

Voimistuvia vitsauksia

Pakistanilla on hyvät syyt reagoida ilmastonmuutokseen, sillä sen aiheuttamia äärimmäisiä sääilmiöitä on 20 viime vuoden aikana koettu noin 150. Joukkoon mahtuu tuhotulvia, talvisia savusumuja, lisääntyviä metsäpaloja, sulavia jäätiköitä, helleaaltoja ja maanvyöryjä.

Vuosien 2010–2011 tulvat häätivät kodeistaan miltei kymmenesosan Pakistanin yli 200 miljoonasta asukkaasta. Äärisäistä aiheutuneet kustannukset nousivat viime vuonna yli 340 miljoonaan euroon, ja parissa vuosikymmenessä yhteiskunnalle koituneet kulut hipovat kahta miljardia euroa.

Myös ongelmien ehkäisy nielee varoja. Viidessä vuodessa on käytetty yli sata miljoonaa euroa metsitykseen ja teeviljelmien tukemiseen.

Pakistanin sähköstä noin 60 prosenttia tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, jotka tuodaan ulkomailta.

Pakistanin sähköstä noin 60 prosenttia tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla, jotka tuodaan ulkomailta.

Ydinvoiman osuus energiapaletista on 6 prosenttia, vesivoiman 30 ja muiden uusiutuvien energianlähteiden vain 4 prosenttia. Tämä osuus on päätetty nostaa 25 prosenttiin vuonna 2025 ja 30 prosenttiin vuonna 2030.

Pakistan on maksanut tuontiöljystä jopa 20 miljardia euroa vuodessa, mutta puhtaampia ja halvempia energiaratkaisuja on alettu pohtia vasta viime aikoina.

Ruuanvalmistus saastuttaa

Kehitysmaiden maaseudun perinteiset ruuanvalmistustavat, joissa käytetään polttoaineena puuta, puuhiiltä, hiiltä ja kerosiinia, aiheuttavat tuntuvia kasvihuonepäästöjä. Monissa Aasian ja Afrikan maissa kotitalouksien ruuanvalmistus aiheuttaa jopa 60–80 prosenttia mustan hiilen päästöistä.

Ilmastoa lämmittävää mustaa hiiltä syntyy hiilivetyjen epätäydellisessä palamisessa. Päästöjen vähentäminen edellyttää, että kehitetään saastuttamattomia keittovälineitä niille, jotka nyt elävät ilman niitä. Heitä on maailmassa kolme miljardia.

Parlamenttien välistä ilmastoyhteistyötä edistävä Climate Parliament kokosi maaliskuussa Britanniaan kansanedustajia eri puolilta maailmaa. Siellä esitettiin erityisen kansanvälisen rahoituslaitoksen perustamista tukemaan uusiutuvan energian hyödyntämistä köyhissä maissa.

Pakistanin pääkaupunki Islamabad on viime vuosina onnistunut torjumaan ympäristön kannalta tuhoisia hankkeita kansanedustajien ja kansalaisten yhteistyöllä. Sen tuloksena Pakistanin korkein oikeus on kahdesti estänyt rakennusyhtiöiden yrityksen muuttaa pääkaupungin kaavaa ja rakentaa kerrostaloja kaupungin viheralueille.

*Mushahid Hussain on entinen IPS:n Pakistanin-kirjeenvaihtaja ja nykyinen senaattori

Englanninkielinen versio

Pakistanin faktat:

Valtio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 203,9 miljoonaa

Uskonnot: 96 % muslimeja, loput pääosin hinduja ja kristittyjä

Kansallisen köyhyysrajan alla 24,3 % (2016)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 54,9 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 150/188

(Lähde: YK)