Onneksi olkoon toverit! Otimme historiallisen vaalivoiton! Eduskuntavaaleissa voitto oli ensimmäinen sitten vuoden 1995, ja ryhmämme kasvoi peräti kolmanneksella.

Vaalitulos antaa syytä juhlaan, mutta aikaa jäädä lepäämään laakereille ei ole. Eduskuntatyö on käynnistynyt, ja hallitusneuvottelut ovat alkamaisillaan. Tätä kirjoittaessani kokoonpano, jolla hallitusta lähdetään muodostamaan, on vielä hämärän peitossa. Vasemmistoliiton kirkkaana tavoitteena on kuitenkin rakentaa seuraavat neljä vuotta oikeudenmukaisempaa Suomea punavihreälle pohjalle rakentuvassa hallituksessa.

Vaalitulos oli viesti Sipilän hallituksen politiikkaa vastaan, kunnianhimoisen ilmastopolitiikan ja eriarvoisuuden vähentämisen puolesta. Kansa antoi selvän mandaatin punavihreälle muutokselle. Hyvässä yhteistyössä Sipilän kurjistamispolitiikkaa haastaneet SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ottivat selkeän vaalivoiton ja kasvattivat eduskuntaryhmiään yhteensä 15 kansanedustajan verran.

Seuraavan hallituksen on kitkettävä eriarvoisuutta, tehtävä kunnianhimoista, 1,5 asteen tavoitteen kanssa sopusoinnussa olevaa ilmastopolitiikkaa sekä otettava kaikessa politiikassaan huomioon ihmisoikeudet ja päätösten vaikutukset heikoimmassa asemassa oleviin. Punavihreä pohja, edes ihmisoikeuksia puolustavan, arvoliberaalin ja oppositiossa linjaansa kirkastaneen RKP:n kanssa ei kuitenkaan hallituksen muodostamiseen riitä, vaan on selvää, että hallitussopua on demarien johdolla lähdettävä hakemaan myös keskustan tai kokoomuksen kanssa.

Jos hallitusneuvotteluihin osallistutaan ja neuvottelutulokseen päästään, lopulta jäsenistö pääsee ottamaan kantaa siihen, onko saavutettu tulos sellainen, että hallitukseen kannattaa osallistua. Todelliset mahdollisuudet politiikan suunnanmuutokseen ovat hallituksessa, mutta meille tärkeiden kysymysten on näyttävä hallitusohjelmassa.

ILMOITUS

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.