Lehtikuva/Tobias Schwarz

Vasemmistoliitto avasi eurovaalikampanjansa vapun alla. Puolue tavoittelee Euroopan unionia, jonka toiminnan ytimessä on köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen, työntekijöiden oikeuksien kunnioittaminen sekä ilmaston ja ympäristön suojelu.

Teemat ovat eduskuntavaaleista tuttuja. Vasemmistoliitto hakee suunnanmuutosta myös unionissa harjoitettuun politiikkaan. Tavoite on kova.

Vasemmiston ja etenkään sosiaalidemokraattien näkymät eri maissa eivät ole kovinkaan valoisat. Viimeaikaisissa vaaleissa monessa EU-maassa, kuten Espanjan parlamenttivaaleissa äärioikeisto on nostanut kannatustaan.

Oikeistopopulistit, äärioikeisto ja jopa fasistiset liikkeet uhkaavat kerätä ison kannatuksen parlamenttivaaleissa. Moni meppikonkari on ennakoinut ääriliikkeiden heittävän kapuloita Euroopan parlamentin rattaisiin. Päätösten tekeminen parlamentissa on nykyistäkin työläämpää.

Oikeistopopulistit ja nationalistiset puolueet käyttävät europarlamenttia puhujalavana oman maansa kansalaisille. Tavoitteena on kaiken kaikkiaan heikentää EU:n toimintaa.

ILMOITUS

Tämä sopii erinomaisesti presidentti Trumpin Amerikka ensin -politiikkaan sekä presidentti Putinin toisella tavalla nationalistiseen ja isänmaalliseen politiikkaan. EU:n pirstoutuminen ja vallan väheneminen hyödyttää myös valtaa hamuavaa Kiinaa. EU:ta tarvitaan vastavoimana maailman herruutta tavoitteleville valtioille.

EU toimii kuitenkin vähintään kahden tulen välissä. Samaan aikaan kun EU keskittyy suurten, rajat ylittävien ongelmien ratkaisuun, vaativat jäsenmaiden kansalaiset itsenäisen, kansallisen päätöksenteon lisäämistä. Äärimmillään vaatimus on johtanut monissa EU-maissa rajat kiinni -ajatteluun.

Pelottavimmat ja pisimmälle viedyt päätökset on tehty Unkarissa ja Puolassa. EU ei ole voinut näille maille juuri mitään muuta kuin osoittaa syvää paheksuntaa, kun maat ovat parjanneet EU:ta. EU:n päätöksenteon keskiössä ovat ihmisoikeuskysymykset.

Syrjintä ja rasismi ovat arkipäivää kaikissa EU-jäsenmaissa. Joidenkin tutkimusten mukaan Suomi on kyseenalaisesti kärkisijoilla.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.