Lehtikuva/

Kansanedustaja esitti, että eduskunnan tarkastusvaliokunta tutkisi hävittäjävalmistajia edustavien eläkkeelle jääneiden upseerien toimet.

Vasemmistoliiton uusi kansanedustaja Johannes Yrttiaho sanoi vappupuheessaan Uudessakaupungissa, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunta on muutettu sotilaallisesta liittoutumattomuudesta ja puolueettomuuspolitiikasta kohti läntistä Yhdysvaltojen johtamaa sotilasblokkia. Sen ”uskollinen jäsen” Suomi käytännössä jo on, Yrttiaho sanoi Uudessakaupungissa.

– Samalla toisen maailmansodan päättäneen Pariisin rauhansopimuksen velvoitteista on lakattu välittämästä. Muun muassa sotilasliittojen jäsenyys ja hyökkäyssodan mahdollistavan aseistuksen hankkiminen on sopimuksella kielletty.

Yrttiahon mukaan sotilaiden poliittinen vaikutusvalta on kolmessakymmenessä vuodessa kasvanut ja yhteiskuntaa militarisoitu määrätietoisesti. Puolustusvoimien tehtäviin on lisätty ulkomailla sotiminen, tiedustelulaeilla on nyt mahdollistettu kansalaisten seuranta ilman rikosepäilyä ja Nato-isäntämaasopimuksella on avattu Suomen maaperä vieraan vallan joukkojen sotavoimille.

Isäntämaasopimus hyväksyttiin 2014 puolustusvoimien komentajan virkamiespäätöksellä – eduskunnan ohi.

– Sopimus tarkoittaa tosiasiallista sotilaallista liittosuhdetta Naton ja Yhdysvaltojen kanssa. Vasemmistoliitto on vaatinut isäntämaasopimuksen irtisanomista. Suomen tulisi ulkopolitiikassaan pysytellä turvallisen etäisyyden päässä nytkin maailmalla sotivasta supervallasta, joka ei häikäile menetelmissä, kun sen asemasta ja eduista on kysymys Irakissa, Afganistanissa, Egyptissä, Syyriassa, Libyassa, Venezuelassa…

ILMOITUS

Hävittäjät hyökkäysaseita

Suomen tulevasta hävittäjäkaupasta Yrttiaho sanoi, että sitä perustellaan Suomen puolustuskyvyllä, mutta hankittavat monitoimihävittäjät ovat ennen kaikkea hyökkäysaseita, jotka Yhdysvallat haluaa Suomen hankkivan ylläpitämään Naton ilmauhkaa Venäjää vastaan Itämeren piirissä.

Kutakin kilpailussa mukana olevaa valmistajaa edustaa Suomessa eläköitynyt upseeri.

– Kenraalilobbyn toiminta tulisi tutkia eduskunnan tarkastusvaliokunnan toimesta. Intressiristiriita Suomen etuihin nähden on selvä. Viedessään vieraiden valtojen aseteollisuudelle tietotaitonsa Suomen puolustuksesta ja puolustushallinnosta kenraalit heikentävät Suomen asemaa itsenäisenä, sotilaallisesti liittoutumattomana ja puolueettomana valtiona.