Lehtikuva/Martti Kainulainen

”Taloudellista epätasa-arvoa ja epävarmuutta ei poisteta populismilla tai rasismilla.”

– Euroopan unionissa on paljon muutettavaa, mutta me tarvitsemme sitä, sanoi vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, eurovaaliehdokas Hanna Sarkkinen vappupuheessaan Muhoksella, Oulussa ja Pudasjärvellä.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto haluaa rakentaa Euroopan ilman pelkoa.

– Se tarkoittaa Eurooppaa, jossa luodaan uusia ilmastotyöpaikkoja ja ilmastonmuutosta hillitään niin, etteivät tuloerot ja eriarvoisuus kasva. Se tarkoittaa Eurooppaa, jossa kaikki tarvitsevat saavat tehdä työtä asiallisilla työehdoilla ja joissa perusturvasta pidetään huolta.

– Se tarkoittaa Eurooppaa, jossa veroparatiisit on suljettu ja suuryritykset toimivat asiallisesti. Se tarkoittaa Eurooppaa, jossa markkinavapaudet ja talouskuri eivät jyrää kansalaisten sosiaalisia oikeuksia ja hyvinvointia. Se tarkoittaa Eurooppaa, jossa rasismille ja vihalle ei anneta valtaa. Näissä vaaleissa on kyse siitä, millaisen Euroopan ja tulevaisuuden me haluamme rakentaa.

Sarkkinen sanoi, että Euroopassa on nousemassa synkkiä voimia. Voimia, jotka haluavat sulkea rajat, asettaa erilaiset ihmiset toisiaan vastaan, palauttaa vanhanaikaiset yhteiskunnalliset valtasuhteet, laittaa naiset hellan ja nyrkin väliin, lopettaa kansainvälinen yhteistyö ja jotka vähät välittävät ympäristöstä ja lastemme tulevaisuudesta.

ILMOITUS

– Näiden äärioikeistovoimien käyttövoima on ihmisten pelko ja epävarmuus tulevaisuudesta. Epävarmuus ja pelko on ymmärrettävää, kun maailma tuntuu epävarmalta ja muutoksen vauhti on kova. Pimeyttä vastaan ei kuitenkaan voi taistella pimeydellä, vaan valolla. Taloudellista epätasa-arvoa ja epävarmuutta ei poisteta populismilla tai rasismilla.

Sarkkinen peräsi ratkaisuja epävarmuutta aiheuttaviin asioihin ja luomaan ihmisille näkymiä valoisasta tulevaisuudesta.

– On panostettava ihmisten hyvinvointiin ja koulutukseen ja pidettävä huolta työehdoista, on ratkaistava isot ilmastonmuutokseen ja veronkiertoon liittyvät ongelmat. Vasemmistoliitto haluaa Euroopan ilman pelkoa. Euroopan, joka on oikeudenmukainen kaikille, ei harvoille.